K-ryhmän trendikatsaus 2021: Harkittu kuluttaminen suurin ruokailmiö – samaan aikaan lasten arkiruokamieltymykset muutoksessa

Tutkimus paljasta, että nykylasten arkiruokamieltymykset ovat muutoksessa: perheissä kasvaa guacamolekullannuppuja, parsakaalipalleroita, inkivääri-ipanoita ja sushilapsia, joille erilaiset ruokaelämykset ovat arkipäivää. Suomalaiset arvioivat ostokäyttäymistään laajassa Ruokailmiöt 2021 -tutkimuksessa. Ensi vuonna suomalaiset valitsevat ostoskoriin yhä valmiimpia ratkaisuja vastuullisten ja hyvinvointia tukevien valintojen lisäksi.

Suurimmat ostopäätöksiin vaikuttavat tekijät  suomalaisilla ovat nyt harkittu kuluttaminen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin pyrkiminen sekä halu kehittyä ruoanlaittajana. Jo useita vuosia suurimpana jatkanut tiedostava kuluttaminen on tuoreen Ruokailmiöt-tutkimuksen mukaan jakaantunut kahdeksi uudeksi suunnaksi; harkittuun kuluttamiseen ja hyvän omantunnon valintoihin. Harkittu kuluttaminen vaikuttaa 38 prosentilla suomalaisista arjen valintoihin ja se on nyt suurin ruokailmiö.

”Se, että harkittu kuluttaminen on nyt pinnalla, liittyy varmasti koronavuoteen, eli on tarve tehdä taloudellisesti järkeviä valintoja ja halutaan tukea suomalaista tuotantoa ostopäätöksillä. Toisaalta valinnoilla halutaan pienentää ympäristön kuormittumista ja ostoskoriin voidaan valita vaikkapa matalan hiilijalanjäljen tuotteita. Valintojen eteen ollaan valmiita näkemään vähän vaivaakin”,  kertoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar.

Harkitun kuluttamisen ohella suomalaiset kiinnittävät huomiota omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka on toiseksi suurin ruokailmiö. Jopa 37 prosenttia suomalaisista pyrkii ostoskorin valinnoillaan vaikuttamaan oman mielen ja kehon hyvinvointiin. 

Ruokaelämykset arkipäivää pienestä pitäen

​Tutkimuksen mukaan jopa 73 % lapsiperheistä tarjoaa lapsilleen uusia ja totutusta poikkeavia kokemuksia ruoan parissa, jotta heistä ei kasvaisi nirsoja aikuisia. Makaronilaatikko ei olekaan enää arkiruokien ykkönen, vaan guacamolekullannupuille, parsakaalipalleroille, inkivääri-ipanoille ja sushilapsille maistuvat yhä monipuolisemmat ja mausteisemmat ruoat. Se asettaa rajoja myös aikuisille: Halu kehittyä ruoanlaittajana on kolmanneksi suurin vuoden 2021 ilmiöistä ja jopa 30 % suomalaisista haluaa oppia uusia ruoanlaiton tekniikoita.

”Myyntidatastamme näemme esimerkiksi, että tänä vuonna maailman ateriakokonaisuudet ovat kehittyneet hyvin. Lapsiperheissä etnisten tuotteiden myynti on viimeisen vuoden aikana kasvanut 30 prosenttia. Kodeissa valmistetaan yhä enemmän intialaista, thaimaalaista ja japanilaista ruokaa. Toisaalta lapsiperheet ostavat yli 30 prosenttia kaupassa valmistetusta sushista. Myös muut valmiimmat ravintolatason ratkaisut kiinnostavat yhä useampaa”, kertoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta vastaava johtaja Harri Hovi.

”Ruokakauppojen tarjonnan kasvaessa ravintolaruoka on nyt entistä helpommin myös lapsiperheiden saatavilla. Tässä yhdistyy elämyksellisyyteen myös supervaivattomuus. Kaupasta ostettuna tai kotona valmistettuna kynnys kokeilla uusia ruokalajeja on matalampi, sillä hinta on ravintolaruokailua edullisempi”, pohtii Jungar.

Näitä tuotteita ostetaan vuonna 2021

Vuoden 2021 trendiostoskori koostuu edelläkävijäkuluttajien listaamista top 15 raaka-aineista, tuotteista ja palveluista. Ostoskoriin valitaan yhä valmiimpia ratkaisuja vastuullisten ja hyvinvointia tukevien valintojen lisäksi.

”Erityisesti loppupään lista on kiinnostava, siellä näkyvät vasta tänä vuonna vahvemmin esiin nousseet ilmiöt, kuten hävikistä valmistetut tuotteet, tunnettujen suosikkiravintoloiden valmistamien annosten ostaminen kotiin ruokakaupasta, kasvisvalmisruokien suosion kasvu sekä verkkokaupan ja kotonaolon kasvun myötä kiinnostusta lisänneet personoidut ruokakassit”, kiteyttää Jungar.

  1. Lähellä viimeistä ​käyttöpäivää ​olevat alennetut ​tuotteet (51 %)
  2. Pakkaamattomat tai mahdollisimman vähään pakkausmateriaaliin pakatut elintarvikkeet (42 %)
  3. Sushi (40 %)
  4. Kaurapohjaiset vaihtoehdot maitotuotteille kuten kaurajugurtti tai maito (39 %)
  5. Ruoan ostaminen verkkokaupasta (38%)
  6. Terveelliset valmisruoat (37 %)
  7. Helposti mukana kulkevat ja liikkeellä syötävät välipalat (36 %)
  8. Matalan hiilijalanjäljen tuotteet (32 %)
  9. Kotimainen superruoka (31 %)
  10. Inkivääri (31 %)
  11. Runsasproteiiniset tuotteet (28 %)
  12. Personoidut ruokakassit (25 %)
  13. Hävikkiruoasta valmistetut tuotteet (24%)
  14. Tunnettujen tai suosikkiravintolan valmistamien annosten ostaminen kotiin ruokakaupasta (22 %)
  15. Kasvisvalmisruoat (22 %)

 

Prosenttiluku kertoo osuuden, kuinka monen suomalaisen ostoskoriin kyseinen ilmiö vaikuttaa. Kerroinluku kuvaa ilmiön kasvupotentiaalia vuonna 2021.

Koko tutkimuksen voit lukea täältä

 

Lisätietoja:

Heidi Jungar, asiakasnäkemysjohtaja K-ryhmän päivittäistavaratoimiala, puh. 040 535 8524
Harri Hovi, tavarakaupan johtaja, K-ryhmän päivittäistavaratoimiala, p. 050 383 7584
K-ryhmän viestintä, p. 010 5350 200, viestinta@kesko.fi (ark. 9-16)

Ruokailmiöt 2021 -tutkimuksen tulokset perustuvat K-ryhmän päivittäistavarakaupan asiantuntijoiden haastatteluihin ja K-ryhmän Kylä-asiakasyhteisön kuluttajapaneelissa tehtyyn tutkimukseen, johon vastasi elokuussa 2020 yhteensä 1151 kuluttajaa. Otos painotettiin vastaamaan Suomen väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi Frankly Partners. Tiedotteen liitteenä on tarkemmat tutkimustulokset.

K-ruokakauppojen asiakastyytyväisyydestä vastaavat K-ruokakauppiaat, joiden kanssa Keskon päivittäistavarakauppa toimii ketjuliiketoimintamallilla. K-ruokakauppojen ketjuja ovat K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market ja Neste K. K-ruokakaupat ovat alansa vastuullisimpia maailmassa. Lisäksi vahvuuksia ovat ylivoimaiset tuoreosastot, ammattitaitoinen palvelu, laajimmat valikoimat, suomalaiset tuotteet ja Pirkka. K-ruokakaupat ovat sekä laadukkaita että edullisia. K – jotta kaupassa olisi kiva käydä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös