Pienet koululaiset taas liikkeellä: kolme vinkkiä autoilijoille

Kesä on kääntynyt siihen pisteeseen, että peruskoulut ympäri Suomen alkavat tällä ja ensi viikolla. Pienemmät ja suuremmat koululaiset liikkuvat taas sankoin joukoin muun liikenteen mukana läpi koko kouluvuoden. Turvallisen koulutien varmistaminen on meidän kaikkien tehtävä. Kannustamme kaikkia autoilijoita huolellisuuteen auton ratissa ja muistutamme muutamista turvallisen autoilun perusasioista.

Meistä jokaista tarvitaan turvallisen koulutien varmistamiseen, mutta erityisen suuri vastuu on autolla kulkevilla. Erityisesti pienet koululaiset saattavat toimia liikenteessä arvaamattomastikin, kun turvallista liikennekäyttäytymistä vasta opetellaan. Jokainen autoilija voi osaltaan turvata koulutietä varmistamalla, että nämä tutut turvallisen ja huolellisen autoilun perusasiat toteutuvat aina auton ratissa, muistuttaa Volkswagen Suomen johtaja Mikko Mykrä. Volkswagen on edelläkävijä auton kuljettajaa avustavien innovatiivisten järjestelmien ja varusteiden kehittämisessä, joista esimerkkinä jalankulkijatunnistus. Ne tekevät autoilusta sujuvampaa ja lisäävät ennen kaikkea turvallisuutta.

 

”Jokainen autoilija voi osaltaan turvata koulutietä olemalla huolellinen ja tarkkaavainen”, muistuttaa Volkswagen Suomen johtaja Mikko Mykrä.

1. Älä räplää puhelinta ajon aikana – WhatsApp odottaa kyllä!

Autoillessa rakas puhelin pysyy pois kädestä, eikä sähköpostia, WhatsAppia tai Facebookia selata missään nimessä edes liikennevaloissa. Jos ilmoitusten vastustaminen tuntuu liian vaikealta, laita puhelin äänettömälle ja käännä näyttö alaspäin tai unohda puhelin laukkuun. Myös puheluita kannattaa hoitaa vain harkiten ja silloinkin aina ”hands freena”. Autoillessa kaiken huomion pitää olla liikenteessä.

2. Kevyt kaasujalka, paras kaasujalka

Maltti on valttia autoillessa, vaikka olisi kuinka kiire. Riittävän alhainen, nopeusrajoitusten mukainen ja tilanteeseen sopiva nopeus on turvallisen autoilun a ja o. Maltillisen vauhdin ansioista auton ratissa ehtii havainnoida ympäristöä ja reagoida siihen, mitä muussa liikenteessä tapahtuu ilman, että homma menee hätäiseksi hosumiseksi. Lisäksi on hyvä muistaa se, että ylinopeuden vaikutus matka-aikaan on minimaalinen.

3. Suojatiellä jalankulkija menee aina ensin

Koulumatkan vaarallisin paikka on monelle koululaiselle tien ylitys ja suojatie. Siksi on todella tärkeää, että autoilijat tarkkailevat erityisen skarpisti suojatiemerkkejä ja -viivoja. Kun suojatie on näkyvissä, kaasujalkaa kevennetään ja katsotaan, onko suojatien läheisyydessä ihmisiä. Autoilijan kun on annettava esteetön kulku jalankulkijoille suojatiellä. Sujuvan ja turvallisen kulkemisen varmistamiseksi autoilijan kannattaa hidastaa reilusti ennen suojatietä ja sillä tavalla näyttää jalankulkijalle, että suojatielle voi astua huoletta. Kun toimii näin, saattaa saada kiitokseksi ystävällisen hymyn ja käden heilautuksen.

 

Iloista ja innostavaa alkavaa kouluvuotta kaikille koululaisille! 

Takaisin ylös