Kauppa mukana luomassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen – ”Ratkaisut luotava faktojen pohjalta”

K-Ryhmän pääjohtaja Mikko Helander sanoo ilmastonmuutoksen olevan lähivuosikymmenien suurin haaste. Ratkaisut ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen rakennetaan hänen mukaansa yhdessä. Helander puhui aiheesta Kaupan päivässä, jossa kuultiin myös hallitusammattilainen Jorma Ollilan katsaus tulevaisuuden strategiseen johtamiseen. Kutsuvierasyleisön eteen Finlandia-talossa nousi myös tulevan vuosikymmenen poliitikkojen päättäjäpaneeli, jossa käsiteltiin laaja kirjo aiheita hallituksen kaatumisesta kaupan tulevaisuuden näkymiin.

Mikko Helander painotti avajaispuheessaan, että maailman suuriin haasteisiin pitää etsiä ratkaisuja yhdessä.

– Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on ihmiskunnan historian suurin ongelma, joka meidän pitää pystyä ratkaisemaan – vaihtoehtoja ei ole. Ainoa tapa löytää globaaleja ratkaisuja on keskittyä faktoihin ja luoda ratkaisuja niiden pohjalta, Helander sanoi.

Ilmastonmuutoksen lisäksi Kaupan päivän aiheita olivat kestävän tulevaisuuden rakentaminen sekä tulevaisuuden johtaminen. Keskusteluissa käsiteltiin sitä, miten liike-elämä ja poliitikot voisivat yhdessä luoda ratkaisuja, jotka mahdollistavat vastuullisen kehityksen lähivuosina.

Helander peräänkuulutti yhteiskuntaan avointa keskustelua. 

– Meidän pitää Suomessa käydä avointa keskustelua siitä, miten olemme valmiita muuttamaan omaa elämäntapaamme kestävämmälle pohjalle. Toisaalta keskusteluja pitää käydä niin, ettei ketään syyllistetä eikä kielletä tosiasioita niiden asioiden osalta, jotka ovat meille itsellemme rakkaita eikä toisaalta olla heti säätämässä veroja ja kieltoja niille asioille, jotka kaverille ovat tärkeitä, Helander sanoi.

”Yritysjohtajilla ainutlaatuinen tilaisuus ottaa aloite käsiinsä”

Kaupan päivän pääpuheenvuoron piti hallitusammattilainen Jorma Ollila, aiheenaan tulevaisuuden strateginen johtaminen. Hänen mukaansa liike-elämällä olisi nyt ainutlaatuinen mahdollisuus ottaa valtaa käsiinsä erityisesti ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

– Ratkaisu ei synny yksittäisen ihmisen kulutusvalinnoista, vaikka ne ovat toki myös tärkeitä. Todellisen ratkaisun on oltava systeeminen ja markkinapohjainen. Onko koskaan yritysjohtajille ollut tarjolla samanlaista mahdollisuutta ottaa aloite ja johtajuus? Nyt liike-elämällä on mahdollisuus tarjota ratkaisua ongelmiin, joita poliittinen päätöksenteko tuntuu olevan kyvytön ratkaisemaan, Ollila summasi.

Vaalikevään kunniaksi Kaupan päivässä kuultiin myös tulevaisuuden poliitikoiden muodostaman päättäjäpaneelin näkemyksiä tulevalla hallituskaudella ratkaistaviksi tuleviin kysymyksiin. Listalla olivat muun muassa liikenteen vähäpäästöisyys, työllisyyden tulevaisuudennäkymät sekä monopolien tulevaisuus. Sähköä keskusteluun lisäsi hallituksen äskettäinen kaatuminen sekä tulevat eduskuntavaalit. MTV Uutisten uutisankkuri Jan Anderssonin vetämään paneeliin osallistuivat kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen, keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sekä SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari.

Kun päättäjiltä kysyttiin keinoja ilmastonmuutoksen vaikutusten torjumiseen, he olivat yhtä mieltä siitä, että autoilun verotusta tulisi siirtää ostotapahtumasta auton käyttöön. Myös muut keinot liikenteen päästöjen vähentämiseksi saivat kannatusta.

- Autoilu on välttämätön asia Suomessa, jossa on pitkät välimatkat, ja jossa autoilu on sitä kautta elämisen välttämättömyys. Se takia on tärkeää, että sekä verotuskeskustelussa että muissa yhteiskunnan tukimuodoissa pidetään käytössä koko repertuaari vähäpäästöisten mahdollisuuksien tukemiseen, kiteytti Annika Saarikko.

Kaupan päivä on K-ryhmälle vuoden suurin sidosryhmätilaisuus, jonka tarkoituksena on toimia keskustelualustana eri puolilta yhteiskuntaa ja liike-elämää tuleville ihmisille. Päivään osallistui 600 yhteiskunnan vaikuttajaa liike-elämästä, politiikasta, yliopistoista ja järjestöistä. 

Katso tallenteet Kaupan päivän puheenvuoroista ja ohjelmasta!

Takaisin ylös