Ruokakauppa kuin huvipuisto

Pienen lapsen vakava sairaus kaventaa infektioriskin takia koko perheen elämänpiiriä. Kun pitkästä aikaa pääsee yhdessä ruokakauppaan, se on tapahtuma, josta iloitaan pitkään, kertovat espoolaiset K-Supermarket Lähderannan kauppiaat Nina ja Ville Saarikko.

”Lapsen sairastuessa syöpään koko perheen arki myllertyy perusjuuria myöten. Tämä on koskettanut meitä lähipiirissämme. Suuren infektioriskin takia vierailut julkisille paikoille on jätettävä väliin hoitojen aikana ja niiden välissä. Kun elämä rajoittuu kotipiiriin ja sairaalaympäristöön, jo mahdollisuus päästä ruokakauppaan on pienelle potilaalle suuri onnen aihe.

Järjestimme viime kesänä erityisen sunnuntaiaamun perheille, jotka suuresta tartuntavaarasta johtuen eivät voi käydä yhdessä ostoksilla. Halusimme jollain tapaa tuoda mukavaa puuhaa ja yhdessäoloa arjen keskelle.

Teetimme tapahtumasta pari viikkoa etukäteen julisteen, jonka veimme Jorvin syöpäosastolle. Omille asiakkaillemme lähetimme suoramainoksen sekä kerroimme asiasta Facebook-sivuillamme. Lisäksi tapahtumailmoitus tuotiin kaupan aulaan. Tilaisuuteen varattiin aikaa 2,5 tuntia, joten kaupan aukeaminen muille myöhästyi tunnilla. Edellisenä iltana tilat siivottiin tavallista tarkemmin. Kassatkin pestiin ja desinfioitiin.

Aamulla otimme vieraat vastaan ovella. Tarjolla oli pientä purtavaa sekä näytekassit ja lahjakortit kaikille. Monet tavarantoimittajistamme halusivat yllättää perheet. Lahjoittajien joukossa oli myös yksityisiä ihmisiä.

Tilaisuus oli monen tahon yhteinen ponnistus ja ilo.

Olimme etukäteen myös huolehtineet, että leluhylly on täynnä. Ajatuksena oli, että lapset saavat valita, mitä lahjakortilla ostetaan.

Tapasimme aamun aikana huikeita ihmisiä. Eräskin kolmen lapsen perhe jäi syvästi mieleen positiivisuudellaan. Muistan myös pienen pojan, joka suorastaan rakastui vierailevaan viihdyttäjäämme Paula-lehmään. Hän juoksi Paulan perässä koko aamun.

Kävimme monen kanssa pitkiä keskusteluja perheen tilanteesta ja sairaudesta. Saimme välitettyä jokaiselle tärkeän viestin, että kauppaamme voi tulla minä tahansa sunnuntaina ennen aukioloaikaa. Kerroimme saman tiedon sähköpostitse myös niille perheille, jotka eivät päässeet paikalle. Tieto oli helpottava esimerkiksi yhdelle lähistölle muuttavalle perheelle, joka on sairauden takia joutunut tekemään isoja elämänmuutoksia.

Henkilökunnan puolesta paikalla sunnuntaiaamuna olivat vain me ja 17-vuotias keskimmäisemme. Tilaisuus oli lämmin ja tunteikas. Tapasimme paljon lapsia, jotka olivat kokeneet kovia, mutta jotka olivat kaikesta huolimatta iloisia ja energisiä. Oivalsimme, miten pienillä asioilla voi tehdä toisen onnelliseksi. Kauppa oli lapsille kuin huvipuisto. Jotkut viihtyivät täällä jopa kaksi tuntia.

Emme missään nimessä halunneet tehdä tätä oman maineemme takia, emme esimerkiksi kertoneet etukäteen, että annamme tulijoille lahjakassit. Asia koskee meitä läheltä ja oli hienoa, että saatoimme tehdä jotain. Olemme saaneet tilaisuudesta runsaasti positiivista viestiä asiakkailta. Ihmiset todella välittävät.”

 

Teksti:  Maria Rautio

Artikkeli julkaistu Kehittyvä Kauppa 1/2018 -lehdessä

Takaisin ylös