Puoli vuosisataa kyläkauppaa Heinolassa

Jo nimi sen kertoo: Heinolan kirkonkylässä Vanhatien varrella sijaitseva K-Market Kylätähti on aito kyläkauppa. Vuoden kirkonkyläläiseksikin Heinolassa pari vuotta sitten valittu kauppias Toni Jouttunpää tuntee lähes kaikki asiakkaansa. Lauantaina 10.6. vietetään valtakunnallista Kyläkauppapäivää.

K-Market Kylätähti järjestää vuosittain helmi–maaliskuussa hiihtokilpailun kaupan takapihalla. "Tänä vuonna kilpailu tosin jäi välistä, kun lunta ei tullut tarpeeksi", Toni harmittelee.

Lämminhenkisiä, avoimia ja helposti lähestyttäviä. Sellaisia ovat K-Market Kylätähden asiakkaat, jos kauppias Toni Jouttunpäältä kysyy.

"Kauppamme on kohtaamispaikka. Moni käy kaupalla monta kertaa päivässä: aamulla, päivällä ja vielä illallakin, ja puhetta riittää jokaisella kerralla. Tuttujen asiakkaiden kanssa puidaan välillä henkilökohtaisiakin asioita", Toni kertoo.

Toni aloitti kaupan työt jo 15-vuotiaana Riihimäen K-Citymarketin palvelutiskillä. Erilaisten tehtävien kautta matka eteni esimies- ja kauppiasvalmennukseen ja Tiiriön K-Citymarketin myymäläpäälliköksi Hämeenlinnaan. Kun Toni sai neljä vuotta sitten kauppatarjouksen Heinolasta, siihen oli helppo tarttua.

"Innostuin kaupasta heti ensi näkemältä. Kauppa on rakennettu vuonna 1968, ja olen halunnut kunnioittaa sen pitkiä perinteitä. Maaseutukaupassa on tärkeää vaalia lämmintä henkeä ja kotoisaa ilmapiiriä", Toni kertoo.

Heinolan kirkonkylässä on noin 3000 asukasta. Vesistö- ja mökkialue herää kukoistukseen kesäisin, mutta mökkiläisiä ja matkailuliikennettä riittää talvisinkin. Vaikka K-Market Kylätähti profiloituu selvästi ruokakaupaksi, kesäisin kaupasta pitää löytyä myös mullat ja siemenet, kalavehkeet ja onget. Matoja ja pilkkitoukkia kysytään paljon.

Kaupassa toimii myös Posti, ja palvelukokonaisuutta on vähitellen tarkoitus lähteä laajentamaan. Kaupan tarjoamaa verkkokauppaa ja kotiinkuljetuspalvelua alueen asukkaat eivät ole vielä kunnolla löytäneet.

"Ehkä asiakkaamme vain haluavat käydä täällä kaupalla ihan itse", Toni naurahtaa. "Kirkonkylässä Postin kaltaiset lähipalvelut ovat kuitenkin todella tärkeitä ja niiden merkitys korostuu."

"Kyläkaupan henkeä pitää vaalia"

Vanha sanonta kertoo, ettei kylä tee ihmisiään, vaan ihmiset kylänsä. Sama pätee Heinolan kirkonkylässä. Kylän yhteishengen rakentamisessa Toni on halunnut olla vahvasti mukana – tarkoitti se sitten paikallisen nuorisoseuran sponsorointia, lastentapahtumien järjestämistä tai väsymätöntä makkarangrillausta ja letunpaistoa.

Tärkeää Tonille on myös päästä työllistämään paikallisia nuoria. Parhaimmillaan kaupassa on ollut 18 kesätyöntekijää. Juuri nuorten työllistäminen sai Heinolan kirkonkylän kyläyhdistyksen valitsemaan Tonin pari vuotta sitten Vuoden kirkonkyläläiseksi. Valinta lämmitti tuolloin vasta parin vuoden ajan alueella vaikuttanutta kauppiasta.

"Tänä vuonna meille tulee kymmenkunta kesätyöntekijää, joista moni on oman kylän lapsia. Pyrimme työllistämään myös ensikertalaisia Heinolan kesätyöpassin avulla. On todella tärkeää, että ensimmäisessä työpaikassa saa tehdä monipuolisia töitä, eikä vain esimerkiksi toimia pullopoikana", itse mansikkamaalla pikkupoikana työt aloittanut Toni kuvailee.

Kyläkauppojen aika on Tonin mukaan kaikkea muuta kuin ohi. Esimerkiksi väestön ikääntyminen lisää tarvetta lähikaupoille.

"Tietysti kyläkaupan henkeä pitää vaalia, mutta uskon että kyläkaupan tarjoamalle yhteisöllisyydelle ja hengelle riittää kysyntää jatkossakin."

K-Market Kylätähti ja kaikki muut yli 800 K-Marketia Hangosta Nuorgamiin ovat mukana valtakunnallisessa Kyläkauppapäivässä lauantaina 10.6.2017. Jokaisessa kaupassa on kahvitarjoilu ja moni kauppa täyttyy Kyläkauppapäivänä yhteisöllisestä ohjelmasta. K-Market Kylätähti on mukana kaupan vieressä järjestettävässä kyläpäivän tapahtumassa. Tervetuloa tutustumaan kyläkaupan arkeen ja juhlaan!

Takaisin ylös