KKV:n asettama määräaika Siwojen ja Valintatalojen myymiseksi on päättynyt

Hyväksyessään viime vuonna Suomen Lähikauppaa koskevan yrityskaupan Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) velvoitti Keskoa myymään yhteensä 60* Siwaa ja Valintataloa kilpailijoilleen. KKV:n asettama määräaika kauppojen myynnille on nyt umpeutunut.

Kauppojen myynnistä vastannut KKV:n nimeämä riippumaton asiantuntija neuvotteli kohteista useiden potentiaalisten ostajatahojen kanssa. KKV hyväksyi yhteensä 10 Siwan ja Valintatalon myynnin. Näistä kahdeksan kauppaa myytiin M-ketjuun kuuluville tai ketjuun liittyville kauppiaille. M-ketjun kauppiaille myydyt kaupat ovat Siwa Perniö, Siwa Paimio, Siwa Ahjo, Siwa Kangasala, Siwa Peltolammi, Valintatalo Parainen, Siwa Kihniö ja Siwa Asikkala. Valintatalo Kellokoski myytiin HOK-Elannolle ja Valintatalo Pirkkala Pirkanmaan Osuuskaupalle.

Kesko on omalta osaltaan arvioinut kauppatoiminnan jatkamisen mahdollisuuksia KKV:n myytäväksi edellyttämissä kohteissa. Myyntivelvoitteen rauettua Kesko muuttaa yhdeksän Siwaa ja Valintataloa K-Marketeiksi. K-Marketeiksi muuttuvat kaupat ovat Siwa Nurmijärvi, Valintatalo Moikoinen, Siwa Piikkiö, Siwa Ahvenlampi, Siwa Ruovesi, Siwa Mänttä, Valintatalo Ii, Siwa Ounasmetsä ja Siwa Ivalo.

Niissä 42 kaupassa, jotka eivät menneet kaupaksi, ja jotka eivät jatka osana K-Market-verkostoa, toiminta loppuu huhtikuun loppuun mennessä. KKV arvioi 11.4.2016 antamassaan päätöksessä, että ”joillekin myymälöille on todennäköisesti vaikea löytää soveltuvia tai kiinnostuneita ostajia”. Toimintansa lopettavissa Siwoissa ja Valintataloissa on aiemmin tänä vuonna käyty yhteistoimintaneuvottelut, joista on kerrottu tiedotteessa helmikuussa.

Suomen Lähikauppa oli taloudellisissa vaikeuksissa ennen yritysostoa, ja yli 600 lähikaupan verkosto oli vaarassa poistua markkinoilta.

"Olemme tyytyväisiä, että pystymme muuttamaan yli 400 entistä Siwaa ja Valintataloa K-Marketeiksi ja vahvistamaan kuluttajien arvostamia lähikauppapalveluja. Valitettavasti Suomen Lähikaupalta tulleessa verkostossa on mukana kauppoja, joissa emme ole löytäneet keinoa jatkaa liiketoimintaa kannattavasti. Osa kohteista on toiminut niin pienellä markkina-alueella ja toiminta on ollut niin heikosti kannattavaa tai tappiollista, että myöskään kilpailijamme eivät ole olleet kiinnostuneita kyseisistä kaupoista", sanoo Keskon varatoimitusjohtaja ja päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

Siwojen ja Valintatalojen integroiminen osaksi K-Market-verkostoa on loppusuoralla – yhteensä K-Marketeiksi muuttuu yli 400 Siwaa ja Valintataloa. Kaupat siirretään asteittain kauppiaille seuraavan kahden vuoden aikana. Kauppaverkoston laajentuessa Kesko rekrytoi ja kouluttaa satoja uusia K-kauppiaita.

LIITE: Myyntivelvoitteen piirissä olleet kaupat_20042017.pdf

*Osa kaupoista vaihtoehtoisia.

Takaisin ylös