Kiertotalous edellyttää muutoksia toimintatapoihin

Kiertotalous on kasvava vastuullisuusteema, jota K-ryhmä edistää käytännön tasolla monin tavoin. Kiertotalous edellyttää muutoksia totuttuihin toimintatapoihin, ja siksi kehitämme innovatiivisia kiertotalousratkaisuja kaikilla toimialoillamme.

On nähtävissä, että kiertotalous tulee – ehkä nopeastikin - vaikuttamaan kaupan alan perusteisiin ja toimintamalleihin. K-ryhmän menestyksen takaamiseksi on tärkeätä, että kykenemme tunnistamaan uudet liiketoimintamahdollisuudet. Myös asiakkaamme arvostavat ja vaativat meiltä kestäviä palveluita.

Kesko on sitoutunut tukemaan toiminnassaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (Sustainable Development Goals, SDGs). Luonnonvarojen kestävän käytön ja kiertotalouden edistäminen on keskeinen osa Keskon vastuullisuusohjelmaa.

Viimeaikaisia tekojamme kiertotalouden edistämiseksi ovat Pirkka saaristolaiskalapihvi, Pirkka ESSI kiertokassi, kaupan biojätteestä valmistetun biokaasun hyödyntäminen uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa, Kinkkutemppu-kampanja, rautakaupan työvälineiden vuokrauspalvelu Liiteri ja Caara-vaihtoautopalvelu.

Pirkka saaristolaiskalapihvi lisää kestävää kalastusta

Särkikalojen (lahna ja särki) kalastus ihmisravinnoksi vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta. Ruoan tuotanto on yksi suurista Itämeren kuormittajista, ja ravinteiden kierrättäminen kalastamalla vesistöistä takaisin hyötykäyttöön on osa kiertotalousmallia.

Huhtikuussa 2017 K-ruokakauppoihin tulikin ensimmäinen suomalaisesta lahnasta valmistettu Pirkka-tuote. Pirkka saaristolaiskalapihvin raaka-aineena käytetään John Nurmisen Säätiön kestävään kalastukseen tähtäävän Lähikalahankkeen lahnaa.

Kotien muovipakkausmateriaaleista tehdään Pirkka ESSI kiertokasseja

Muovikassit aiheuttavat ongelmia päätyessään vesistöihin ja muualle luontoon. Lokakuussa 2016 K-ryhmä julkaisi muovilinjauksen ja sitoutui toimenpiteisiin muovikassien kulutuksen vähentämiseksi.

Tarjoamme valikoimissamme vaihtoehtoja muovikasseille: kestokasseja, puuvillakasseja ja juuttikasseja sekä paperikasseja ja kierrätysmuovikasseja. Uusin vaihtoehto muovikasseille on kotitalouksien kierrättämistä muovipakkauksista valmistettu Pirkka ESSI Kiertokassi.

Amerplastin valmistama Pirkka ESSI Kiertokassi on Suomen ensimmäinen kotitalouksien kierrätysmuovista valmistettu muovikassi. Pirkka ESSI Kiertokassin raaka-aineista vähintään 45 % käytetystä kierrätysmuovista on kotitalouksien pakkausmuovijätettä. Vähintään 45 % käytetystä kierrätysmuovista tulee teollisuudelta.

Hävikistä tuotettu biokaasu hyödynnetään uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa

Kesko, Gasum, Myllyn Paras ja Wursti ovat tehneet vuodesta 2015 alkaen yhteistyötä, jossa K-ruokakauppojen ja Kesko Logistiikan keskusvaraston syömäkelvottomasta biojätteestä valmistettua biokaasua hyödynnetään energiana uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa. Biokaasulla valmistuu niin esipaistettavia pasteijoita kuin lihajalosteitakin

Vuonna 2016 noin 3 700 tonnista biojätettä valmistettiin 2 800 MWh biokaasua. Jätteistä valmistettu biokaasu on 100-prosenttisesti suomalaista, uusiutuvaa energiaa. Hiilidioksisipäästöt vähenivät maakaasuun verrattuna 550 tonnia ja polttoöljyyn verrattuna 740 tonnia.

Neljästi maapallon ympäri joulukinkkujen paistorasvalla

Vuonna 2016 K-ryhmä osallistui Kinkkutemppu-kampanjaan, jossa asiakkaat palauttivat joulukinkkujen paistinrasvat K-kauppojen kierrätyspisteisiin ja niistä valmistettiin jalostuslaitoksella uusiutuvaa dieseliä.

Asiakkaat palauttivat keräyspisteisiin 12 000 kg paistinrasvaa, josta valmistettiin 10 000 litraa uusiutuvaa dieseliä. Määrällä voisi ajaa neljä kertaa maapallon ympäri.

Kaikki dieselistä saatu myyntitulo lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen vähävaraisia perheitä auttavalle Hope ry:lle ja hyväntekeväisyysurheilujärjestö Iceheartsille.

Liiteri-kokeilussa vuokrattiin työvälineitä

Vuonna 2016 K-Rauta oli kumppanina urbaaneille kodin kunnostajille suunnatussa kokeilussa, jossa Liiteri.net -verkkopalvelusta saattoi vuokrata laadukkaita akkukäyttöisiä Ryobi-työvälineitä ja Kärcher-puhdistus- ja siivouslaitteita.

Kokeilussa otettiin huomioon myös ympäristöystävällinen kuljettaminen. Palvelusta vuokratut välineet pystyi noutamaan joukkoliikenteellä helposti saavutettavasta, ympärivuorokauden auki olleesta palvelupisteestä tai tilaamaan ympäristöystävällisen kotiinkuljetuksen.

Kokeilu onnistui hyvin ja kuluttajat lähtivät ennakkoluulottomasti ja innokkaasti kokeilemaan uutta kiertotalouden palvelukokonaisuutta.

Vuonna 2017 toiminta jatkuu Teurastamon alueella Helsingissä.
http://liiteri.net/

Caara on uudenlainen vaihtoautojen verkkokauppa

Vuonna 2016 VV-Auton vähittäiskauppa avasi digitaalisen vaihtoautojen verkkokaupan Caaran. Caara.fi on vain netissä toimiva autokauppa eikä sillä ole lainkaan perinteistä myymälää.

Ostetut autot toimitetaan joko asiakkaan kotiin tai sovittuun luovutuspaikkaan. Pääkaupunkiseudulla auton saa myös koeajettavaksi ja asiakkaan oman vaihtoauton arviointi voidaan tehdä samalla käynnillä. Asiakas voi myös lähettää omasta vaihtoautostaan kuvia ja historiatietoja auton arviointia varten.

Varsinkaan pääkaupunkiseudulla kaikki eivät nykyisin halua hankkia omaa autoa. Heidän tarpeeseensa käynnistyi CaaraGo-palvelu, josta voi hankkia auton käyttöön väliaikaiseen ja lyhytaikaiseen tarpeeseen (1 – 12 kk).

Tämä juttu on julkaistu myös TEMin Yrityskatsauksessa 1/2017.

Kehitämme koko ajan lisää kiertotalousratkaisuja. Lue lisää kiertotaloussivustoltamme.

Takaisin ylös