Keskon yhtiökokous keräsi omistajat yhteen

Keskon varsinainen yhtiökokous järjestettiin maanantaina 3. huhtikuuta 2017 Helsingin Messukeskuksessa. Kokoukseen osallistui noin 750 henkilöä.

Osakkeenomistajat koossa ja valmiina alkavaan yhtiökokoukseen.

Keskon hallituksen puheenjohtaja Esa Kiiskinen kiitti K-ryhmäläisiä erinomaisesta vuodesta ja saavutuksista sekä suuntasi katseensa tulevaisuuteen.

– Kiitos kuuluu kaikille K-ryhmäläisille. Keskon vertailukelpoinen liikevoitto parani selvästi. Lisäksi tehdyt strategiset yritysostot vahvistivat koko K-ryhmää. Suuria investointeja aloitettiin, esimerkiksi päivittäistavarakaupan ketjujen muutostyöt ja rautakaupan Rautia- ja K-Rauta-ketjujen yhdistyminen.

– Suomen taloudessa nähtiin viime vuonna orastavia merkkejä talouden kasvusta, vaikka epävarmuustekijöitä on vielä valloilla. Useat yritykset investoivat ja palkkaavat tällä hetkellä uutta työvoimaa. Keskon vahva taloudellinen tilanne antaa myös meille mahdollisuuden vastata markkinoiden muutoksiin ketterästi seuraavienkin vuosien aikana.

Keskon hallituksen puheenjohtaja Esa Kiiskinen avaamassa yhtiökokousta.

Trendit vaikuttavat valittuihin strategioihin

Keskon pääjohtaja Mikko Helander esitteli vuoden 2016 tapahtumia K-ryhmässä tarkemmin.

– Strategiamme etenee suunnitellusti ja päätöksemme keskittyä kolmeen erityiseen vahvuusalueeseemme on tuonut tuloksia, jotka ovat jopa odotuksia parempia monella osa-alueella. Olemme parantaneet kannattavuuttamme, jonka myötä on pystytty kehittämään esimerkiksi digitaalisia palveluja, jotka edelleen parantavat kilpailukykyämme. Kustannustehokkuuteen tähdätään myös tulevina vuosina.

– Tavoitteenamme on rakentaa Suomen kattavin päivittäistavarakaupan verkosto ja asiakaslähtöisimmät ja inspiroivimmat ruokakaupat. Samalla vastaamme päivittäistavaramarkkinoilla valitseviin kuluttajatrendeihin, jotka ohjaavat uudistumistamme.

– Rakentamisen ja talotekniikan toimialalla keskittyminen asiakkaille tarjottaviin kokonaisvaltaisiin palveluihin on ollut merkityksellistä. K-Raudan slogan ”Yllättävän helppoa” kiteyttää hyvin sen, mitä haluamme tarjota asiakkaillemme. Autokaupassamme lanseerasimme CaaraGo-autonvuokrauspalvelun, joka on hyvä esimerkki ketterästä uudesta liiketoiminta-avauksesta.

Keskon tapahtumista ja ilmeestä vastaavat Hanne Kataja ja Miia Kaisanlahti järjestämässä kokousmateriaalia osallistujien saataville. Taustalla K-ruoka-mobiilisovellustiimiläisiä, jotka esittelivät sovelluksen uusia ominaisuuksia osakkeenomistajille.

Hyvää keskustelua ja vahvaa osingonjakoa

Keskon yhtiökokous on erinomainen väylä keskustelulle omistajien ja yritysjohdon välillä. Yhtiökokouksessa syntyikin jälleen hyvää keskustelua ja osakkaat esittivät huomioita Keskon hallitukselle ja johdolle. Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 2,00 euroa osaketta kohden, eli yhteensä 198 932 930,00 euroa.

Yhtiökokous hyväksyi hallituksen ehdotuksen sen valtuuttamiseksi päättämään vuonna 2018 pidettävään varsinaiseen yhtiökokoukseen saakka yhteensä enintään 300 000 euron suuruisista lahjoituksista yleishyödyllisiin tai niihin rinnastettaviin tarkoituksiin sekä päättämään lahjoitusten saajista, käyttötarkoituksista ja muista lahjoitusten ehdoista.

Yhtiökokouksessa tavattiin tuttuja kanssaomistajia.

Yhtiökokous on kohtauspaikka

Handelsbankenin account manager Helena Rosenström edusti yhtiökokouksessa pankin hallintarekisterissä olevia omistajia. Rosenström kiertää työnsä puolesta kevään aikana useita yhtiökokouksia ja Keskon yhtiökokous erottautui edukseen rennommalla ilmapiirillään.

– Näyttää todella hyvältä ja selvästi yhtiökokouksen järjestelyihin on panostettu. Kokousmateriaalitkin on hyvin saatavilla, joka ei ole itsestäänselvyys jokaisessa yhtiökokouksessa, kertoo Rosenström.

– K-ruoka-mobiilisovelluksen esittelypiste oli hyvää ”extraa” verrattuna muihin yhtiökokouksiin, koska sen avulla voidaan konkreettisesti näyttää esimerkkejä paikallaolijoille yrityksen erilaisista palveluista. Kesko kun on yrityksenä hyvin laaja-alainen.

Tärkeimpänä yhtiökokouksessa Rosenström piti toimitusjohtajan katsausta. Yhtiökokouksessa Rosenström pääse tutustumaan myös sijoittajiin ja vaikuttajiin.

Handelsbankenin Helena Rosenström kiitteli yhtiökokousjärjestelyjä ja hyvästä kokousmateriaalin saatavuudesta.

Sijoittaja Tomi Lahti on Suomen johtava twiittaava sijoittaja, joka toimii nimimerkin @zijoittaja alla. Keskon omistajana Lahti on ollut jo 35 vuotta. Ensimmäiset osakkeet tulivat lahjana ja sen jälkeen hän on hiljalleen kasvattanut pottiaan Keskossa.

– Kesko on muuttunut perustyylisestä osinkokoneesta dynaamiseksi toimijaksi, joka tekee rohkeasti yritysjärjestelyjä, kuten Suomen Lähikauppa ja Oriola-yhteistyö. Tämä on erittäin positiivista kehitystä, kertoo Lahti.

Lahtea kiinnostaa erityisesti muiden osakkaiden ja sijoittajien tapaaminen ja toimitusjohtajan katsaus. Mutta kuinka monta twiittiä sijoitustwiittaaja aikoo lähettää yhtiökokouksesta?

– Se riippuu onko hevitwiittaus päällä, mutta eiköhän noin kymmenellä twiitillä mennä, hymyilee Lahti.

Tomi Lahti piti Keskon viime vuonna toteutettamia yritysjärjestelyjä onnistuneina.

Pitkään Keskon omistajana pitäytynyt Olavi Lahdenperä on ollut Keskon yhtiökokouksissa lähes joka kerta 80-luvun alusta lähtien. Kuten muidenkin yritysten yhtiökokoukset, myös Keskon kokoukset ovat muuttuneet vuosi vuodelta rennommiksi ja lämpimämmiksi. Lahdenperä on huomannut myös, että toisaalta omistajat ovat entistä valmiimpia haastamaan yritysjohtoa kysymyksillä yhtiökokouksissa.

– Kaupan-ala Suomessa on viime vuosina ollut kovilla ja myös Kesko on joutunut vastaamaan moniin haasteisiin isoilla uudistuksilla. Kiinnitän kuitenkin yrityksissä eniten huomiota siihen, miten se pystyy vuosi toisensa jälkeen maksamaan osinkoa. Kesko todellisena poikkeuksena on vakaa osingonmaksaja. En muista yhtään vuotta omistajana, jolloin osinkoa ei olisi maksettu, kertoo Lahdenperä.

Olavi Lahdenperä on käynyt Keskon yhtiökokouksissa 80-luvulta lähtien ja arvostaa yhtiön maksamaa hyvää osinkoa.

Kuopiolaisen K-Market Neulamuikun kauppias Sirpa Karppi on entinen Keskon työntekijä, jolloin hän tutustui Keskon yhtiökokoukseen ensimmäistä kertaa toimiessaan mm. tiedottajana. K-kauppiaana ollessaan yhtiökokous on Karpille toinen.

– Kesko on aivan uudessa vedossa nykyään, ollaan noustu niin sanotusti ”nextille levelille” kaikissa uusissa liiketoiminta-avauksissa. Tämä on erittäin merkityksellistä myös sijoittajan näkökulmasta, koska osakkeen arvo on lähtenyt kehittymään todella hyvin, analysoi Karppi.

– Keskossa tehdyt liiketoimintajärjestelyt ovat ratkaisuna olleet erittäin napakoita ja osuvia. Tässä porukassa on hyvä olla mukana, mutta myös valtaisan mielenkiintoista, summaa Karppi.

Tulevaisuudessa Karppi odottaa Keskolta saavutetun digitaalisen edelläkävijyyden vaalimista ja kannustaa miettimään rohkeasti edelleen uusia avauksia erilaisten digitaalisten palvelujen osalta.

K-kauppias Sirpa Karppi tutustui myös K-ruoka-mobiilisovellukseen Keskon Antti Rajalan esitellessä.

TEKSTI OTTO HEINONEN / KUVAT JANNE VEHVILÄINEN & RIITTA SUPPERI

Takaisin ylös