Kananmunia on turvallista syödä

Moni kuluttaja on viime päivinä huolestunut kuullessaan uutisia hyönteismyrkkyä sisältäneistä hollantilaisista kananmunista. Viranomaisten ja K-ryhmän tuotetutkimuksen selvitysten mukaan kananmunia voi Suomessa syödä huoletta kuten ennenkin. Kaikki Keskon päivittäistavarakaupan valikoimissa olevat kananmunat ovat suomalaista alkuperää. Muualtakaan tulevien, kananmunaa ainesosana sisältävien tuotteiden ei ole todettu aiheuttavan vaaraa kuluttajille.

Ensimmäiset tiedot hollantilaisista kananmunista löytyneestä kanojen hoidossa kielletystä fiproniili-lääkeaineesta tulivat K-ryhmän tietoon perjantaina 4.8.

- Saatu tieto käynnisti meillä oman sisäisen selvitysprosessin. Pian ensimmäiset lehdet alkoivat kysellä meiltä, onko valikoimissamme kyseisiä kananmunia tai niiden ainesosia, kertoo tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo K-ryhmän tuotetutkimuksesta.

Tuoreiden kananmunien kohdalta vastaus oli helppo kertoa, sillä kaikki Keskon päivittäistavarakaupan valikoimissa olevat kananmunat ovat suomalaista alkuperää. Kananmunaa on kuitenkin ainesosana monissa tuotteissa, joten niiden alkuperätiedon saaminen vaati enemmän selvittelyä.

- Meillä K-ryhmässä on hyvät omat toimintaprosessit, joilla pystymme nopeasti jäljittämään valikoimiemme tuotteiden ainesosat ja niiden ominaisuudet. Omiin merkkituotteisiimme - Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu - kuuluu noin 3 000 tuotetta. Kävimme läpi kaikkien niiden ainesosat ja selvisi, että kahdeksan Alankomaista tulevan tuotteen ainesosana on kananmuna. Nämä tuotteet ovat keksejä, joiden valmistuksessa käytetään yhtenä ainesosana kananmunaa.

Selvitystyö eteni yhteydenotolla tuotteiden tavarantoimittajiin.

- Otimme perjantaina 4.8. yhteyttä näiden tuotteiden tavarantoimittajiin ja kysyimme heiltä, mistä heidän käyttämänsä kananmuna on peräisin. Kananmunaongelma oli kaikkien tiedossa ja kun seuraavan viikon alussa Alankomaiden elintarviketurvallisuusvirasto julkaisi kattavan listan ongelmatiloista, saimme heiltä vahvistuksen, etteivät he ole hankkineet kananmunia hyönteismyrkkyä käyttäneiltä tiloilta. Selvitämme parhaillaan varmuuden vuoksi myös muualta Keski-Euroopasta tulevien kananmuna-ainesosien alkuperää. Tavarantoimittajamme ovat tehneet omia analyysejä valmiista tuotteista ja kaikki tulokset ovat olleet puhtaita, Rautpalo kertoo.

Keskon päivittäistavarakaupan hankinta ja tuotetutkimus ovat selvittäneet viime päivät omien merkkituotteiden kananmuna-ainesosien alkuperää. Tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalon mukaan minkään tuotteen ei ole todettu sisältävän myrkkytiloilta peräisin olevaa kananmunaa.

Mistä kananmunatapauksessa on kyse?

Kananmunaongelma sai alkunsa, kun Alankomaissa, Belgiassa ja Saksassa löydettiin kananmunista fiproniili-lääkeainetta, jonka käyttö kanojen hoidossa on kiellettyä. Fiproniili on yleinen ainesosa lääkevalmisteissa, joita käytetään ulkoisesti koirien ja kissojen kirppujen ja punkkien torjuntaan. Fiproniilin käyttö tuotantoeläimille, kuten munintakanoille, on kiellettyä.

Fiproniilin ja sen aineenvaihdunta- ja hajoamistuotteiden myrkyllisyyttä on arvioitu mm. eläinkokeiden perusteella, joissa on havaittu haittavaikutuksia korkeilla pitoisuuksilla ja pitkäaikaisella altistuksella. Korkeimmilla kananmunista tämän tapauksen yhteydessä mitatuilla pitoisuuksilla aineella saattaa olla terveyshaittavaikutuksia erityisryhmille kuten pienille lapsille.

Alankomaiden viranomaiset epäilevät, että tuholaistorjuntaan erikoistunut yritys on lisännyt fiproniiliä kanojen loislääkkeeseen tehostaakseen sen vaikutusta. Viranomaiset vetävät parhaillaan näissä maissa kyseisiä kananmunia markkinoilta ja selvittävät väärinkäytösten syitä ja laajuutta.

Viranomaiset ja maahantuojat seuraavat tilannetta yhteistyössä

Eviran ja tullin järjestelmien tietojen mukaan fiproniiliä sisältäviä kananmunia ei ole päätynyt Suomeen. Tuoreita kananmunia on tuotu Suomeen tänä ja viime vuonna Ruotsista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta, muttei Keski-Euroopasta. Kananmunien tuontia Suomeen rajoittaa Suomen tiukka salmonellavalvonta. Jotkut yritykset ovat tuoneet Alankomaista Suomeen vähäisiä määriä kananmunajalosteita viime vuonna ja alkuvuoden aikana.

- Kuluttajat voivat luottavaisin mielin ostaa ja syödä kananmunia ja kananmunaa sisältäviä tuotteita. Seuraamme K-ryhmän tuotetutkimuksessa tilannetta tiiviisti koko ajan. Yhteistyö viranomaisten, Päivittäistavarakauppa ry:n, tavarantoimittajien ja kaupan alan yritysten välillä toimii hyvin, ja saamme tietoa nopeasti, jos tilanne muuttuisi ja tarvittaisiin esimerkiksi tuotteiden takaisinvetoja, Heta Rautpalo sanoo.

Toistaiseksi fiproniiliä on löydetty ainoastaan kokonaisista munista. Vaikka munajalosteista löytyisi merkkejä hyönteismyrkystä, kuluttajien ei tarvitse huolestua.

- Määrät olisivat niin pieniä, ettei niistä olisi ihmisille vaaraa. Esimerkiksi K-ryhmän Alankomaista tuomissa kahdeksassa kananmunaa sisältävässä tuotteessa kananmunan osuus on alle 0,5 %. Tämä tarkoittaa, että jos kekseissä olisi fiproniiliä (jota siis ei ole!), vaaraa aiheutuisi vasta, jos henkilö söisi keksejä yli 70 kg yhdellä kertaa.

Lisätietoja:
Media – viestinta@kesko.fi, puh. 010 53 50200 (ma-pe 8-16)
Asiakkaat – K-Kuluttajapalvelu, puh. 0800 0 1000 (ma-pe klo 9-13), kuluttajapalvelu@kesko.fi

Takaisin ylös