40 000 suomalaistaloutta lahjoitti kinkun paistinrasvat hyväntekeväisyyteen

Kinkkutempun nimellä kulkeneen kiertotalouskokeilun tavoitteena oli houkutella ihmisiä palauttamaan ylijääneet kinkun paistinrasvat, ja valmistaa niistä uusiutuvaa dieseliä. Kinkkurasvoja palautettiin noin 12 000 kiloa, ja ne ovat parhaillaan jalostusprosessissa. Kaikki dieselistä saatava myyntitulo lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Kinkkutempun keräysastioita kokoamispaikalla. Kinkkurasvat palautettiin hyvin suljetuissa maitotölkeissä. Tästä sisällöt lähtivät jalostuslaitokselle, josta niistä tehtiin dieseliä.

Jouluna 2016 lanseerattu, Kinkkutempun nimellä kulkenut kiertotalouskokeilu on päättynyt ja ylittänyt kaikki odotukset. Kemianteollisuuden kahvipöytäkeskustelusta alkunsa saanut kampanja kasvoi monen yrityksen ja yhteisön yhteisprojektiksi, jossa haluttiin jouluisella tavalla kasvattaa ihmisten tietoa kiertotalouden mahdollisuuksista. K-ryhmä oli keskeisenä toimijana hankkeessa, sillä valtaosa keräyspisteistä oli K-ruokakauppojen yhteydessä.

Kinkkutempun tavoitteena oli kerätä ihmisten kinkun paistamisesta ylijääneitä rasvoja ja valmistaa niistä uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutemppu-hanke lahjoittaa tuotteen arvon vähävaraisia perheitä auttavalle Hope ry:lle ja hyväntekeväisyysurheilujärjestö Iceheartsille.

Kinkkurasvoja palautettiin yhteensä 12 000 kiloa. Niistä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa neljä kertaa maapallon ympäri.

- Olemme oikein tyytyväisiä keräyksen tulokseen. Rasvaa palautettiin jonkin verran enemmän kuin olimme arvioineet, vaikka kampanjaa ei saatu toteutettua niin monella paikkakunnalla kuin olimme toivoneet. Mahtava tulos ja hieno kansalaisten, järjestöjen ja yritysten yhteisprojekti, kertoo Kemianteollisuuden valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa on ollut mukana iso joukko toimijoita. Keräyspisteet sijaitsivat pääosin K-ruokakauppojen pihoilla tai Rinki-ekopisteillä, ja Lassila & Tikanoja hoiti keräysastioiden kuljetuksen. Ensiksi rasvat kuljetettiin Honkajoen tehtaalle, missä niitä esikäsiteltiin. Tämän jälkeen rasva kuljetettiin jalostettavaksi uusiutuvaksi dieseliksi Nesteen Porvoon jalostamolle. Kinkkurasvoista valmistettu uusiutuva diesel myydään Nesteen asemilla Neste My uusiutuvan dieselin osana. Vesilaitosyhdistys ja Maa- ja kotitalousnaiset ovat toimineet kampanjassa neuvoa-antavassa roolissa.

Kinkkutemppu numeroina:


Rasvaa lahjoitettu: 12 000 kg
Lahjoituksia tehty: 40 000 kpl
Uusiutuvaa dieseliä valmistetaan: 10 000 litraa
Kerrat, jotka sillä voi ajaa maapallon ympäri: 4 (keskikulutus 6 l / 100 km)
Rahaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen: 14 500€

Takaisin ylös