K-duuni-kilpailu käynnissä - Kesätyö ruokatoimittajaharjoittelijana

K-ryhmä on yksi Suomen suurimmista kesätyöllistäjistä. K-kauppiaat ja Kesko työllistävätkin tänä kesänä yhteensä noin 5000 kesätyöntekijää. Elokuun loppuun kestävässä K-duuni-kilpailussa etsitään K-ryhmän vuoden Nuorta työntekijää.
Tiila Maaninka on viettänyt kesän unelmatyöpaikassaan ruokatoimittajaharjoittelijana.

Kun kesätyöntekijöitä on valtava määrä, on joukossa myös mitä erilaisimpia työtehtäviä. Kotitalouden ja terveystiedon opettajaksi Helsingin yliopistolla opiskeleva Tiila Maaninka löysi unelmiensa kesätyön Ruokakeskolta, jossa intohimoisesti ruoanlaittoon suhtautuva nuori nainen aloitti toukokuussa ruokatoimittajaharjoittelijana.

Unelmatyö löytyi sattumalta

Tiila hymyilee tyytyväisenä työpöytänsä ääressä. Kesätöitä ruokatoimittajaharjoittelijana on takana reilut kaksi kuukautta ja ne ovat menneet hänen mukaansa jopa hieman liiankin nopeasti. Ennen nykyistä pestiä Tiilalle on kertynyt työkokemusta monelta alalta. Hän on tehnyt muun muassa varastotyötä, siivonnut ja työskennellyt pesulassa, opettajan sijaisena, kotiapulaisena ja lastenhoitajana. Viime keväänä Tiilalla oli jo valmiina kesäksi tuttu työpaikka, eikä hän varsinaisesti etsinyt kesätöitä, mutta kun unelmaduuni tuli vastaan, ei hakemuksen jättämistä tarvinnut miettiä.

”En käytä Facebookkia kovinkaan aktiivisesti, mutta satuin huomaamaan, että ainejärjestömme sivuille oli linkitetty työpaikkailmoitus kesätyöpaikasta Ruokakeskolla. Heti ilmoituksen luettuani tuli fiilis, että tämä on mun työpaikkani ja tällaista mä olen odottanut,” Tiila kertoo innostuneena. ”Harrastan kaikenlaisia ruokajuttuja. Tykkään kokeilla ja päästä maistelemaan erilaisia makuja. Luen lehtiä ja seuraan somessa kiinnostavia juttuja ja ihmisiä.”

Tiilan intohimo ruoanlaittoon on peräisin äidiltä.

”Tykkäsin jo pienestä pitäen miettiä äidin kanssa, että mitäs sitä tänään tehtäisiin ruoaksi. Tämä onkin varmasti yleinen kysymys kodeissa ympäri Suomen. Se on yksi syy, miksi tämä työ kiehtoo. Pääsee auttamaan ihmisiä heidän päivittäisessä haasteessaan,” Tiila juttelee. ”Ruoka kuuluu jokaisen elämään ja on tärkeä osa hyvinvointia. Kannattaa kuitenkin säilyttää sopiva rentous siihen suhtautumisessa. ”

Monipuolinen koulutus avaa mahdollisuuksia

Tiilan opinnot alkavat olla loppusuoralla ja valmistuminen häämöttää noin vuoden päässä. Hän kertoo, että päätös opiskelupaikan hakemisesta alkoi hahmottumaan jo ylä-asteen aikana ja vahvistui entisestään lukiossa. Kun opiskelupaikka aukeni ja opinnot alkoivat, oli heti selvää, että ala oli oikea.

”Koulutuksena tämä on ollut todella monipuolinen ja olen pitänyt koko ajan kaikki mahdollisuudet auki eri työtehtävien suhteen. Tämä koko ala kiinnostaa minua laajasti, eikä vain ainoastaan opettaminen. En ole muutenkaan koskaan vieroksunut erilaisia töitä, vaan asenteeni on aina ollut töitä pelkäämätön,” Tiila kertoo.

Hän myös kertoo, että monipuolinen työhistoria on opettanut paljon ja jokaisesta työpaikasta on tarttunut jotain mukaan. Tiilan mukaan on hyvä, että sekä työntekijä että työnantaja tai työpaikka hyötyvät työsuhteesta tasaisesti. Se pitää myös työntekijän motivaation yllä.

Kahdenlaisia työpäiviä

Tiilan kesäduuni kohtaa niin vahvasti hänen intohimonsa kanssa, että töihin on ollut joka päivä kiva tulla.

”Minulla on oikeastaan kahdenlaisia työpäiviä. Toiset päivät vietän koekeittiöllä työkavereideni Laura Halosen ja Sanna Huovilaisen kanssa. Koekeittiötyöskentelyyn kuuluu reseptien suunnittelu, valmistaminen ja kirjoittaminen. Itse olen toki enemmän heidän apunaan. Ihailen ja arvostan suuresti, kuinka kovasti Laura ja Sanna tekevät hommia ja on ollut upeaa päästä oppimaan heiltä”, Tiila kertoo.

Toisenlaiset päivät hän puolestaan viettää toimiston puolella, jossa työnkuvaan kuuluu paljon erilaisia tehtäviä ravintoarvojen laskemisesta, asiakaskysymyksiin vastaamiseen ja työkavereiden auttamiseen. Erityisen mielissään Tiila on siitä, että hän on päässyt oppimaan paljon uutta resepteistä ja työ on ollut sopivan haastavaa.

”Olen aiemminkin tehnyt pieniä ruoka-artikkeleita lehteen, mikä sisälsi reseptin suunnittelun ja kokeilun lisäksi annoksen valmistamisen, stailauksen ja loppuhuipentumana valokuvaamisen. Tällainen homma on kuitenkin aiemmin ollut pääasiassa harrastus ja omien somekuvien ottamista.”

Grillausta ja retkeilyä

Tiilan lempipuuhaa kesällä on laittaa ruokaa ulkona.

”Kasvisten grillaus on ollut kesän ykkösjuttuja. Ne maistuvat sekä pääruokana että lisäkkeenä. Lihasta taas raaka-makkarat kuuluvat suosikkeihini. Niiden kaverina maistuu mahdollisimman värikäs salaatti, josta on aina löydyttävä retiisiä.”

Joka kesän kestosuosikki ovat vadelmat ja Tiilan voikin kesällä bongata vadelmapensaasta, aina kun siihen on mahdollisuus. Hän tunnustautuu myös innokkaaksi retkeilijäksi.

”Tämän kesän perushaaste on ollut ruoanlaitto retkeilyn lomassa hieman vaatimattomammilla välineillä. Välillä on tullut kaatosateessakin kokkailtua, mutta mikäs sen parempaa kuin päästä laittamaan ulkona ruokaa”, Tiila nauraa.

Tiilan kesätyöt päättyvät elokuun lopussa, mutta jatko K-ryhmässä olisi mieleinen.

”Ehdottomasti olen avoin kaikille mahdollisuuksille K-ryhmässä, vaikka tehtävä eroaisikin nykyisestä. Ruokaosaaminen on täällä kuitenkin keskeisessä roolissa”, Tiila lopettaa.

Tiilan löydät Instagramista @maaningantiila ja hästägillä #tiilankeittiossa

Äänestä K-duuni-kilpailussa K-ryhmän vuoden Nuorta työntekijää elokuun loppuun mennessä osoitteessa: http://www.kesko.fi/k-duuni-kilpailu

Takaisin ylös