Asenne kohdallaan K-duuni-kilpailun finalisteilla

K-duuni –kilpailussa (1.5.-31.8.) haettiin sisäisesti K-ryhmän Vuoden parasta nuorta työntekijää ja Vuoden nuorten työllistäjää. Kilpailu oli jatkoa aikaisempien vuosien K-duuni- ja kesäduunikampanjoille. Ehdotuksia jätettiin tänä vuonna yhteensä 233 kpl.

Finalistien valintaan vaikuttivat henkilön saama ehdotusten määrä sekä niiden laadullinen sisältö K-ryhmän toimintaperiaatteiden mukaisesti. Voittajat julkistetaan 5.11. 2016 K-Team Päivillä Helsingissä.

Vuoden Nuori Työntekijä –sarja:

Mikke Tolvanen, Intersport Tampere Lielahti


Mikke Tolvanen (17) oli kuluneena kesänä ensimmäistä kesää kesätöissä Tampereen Lielahden Intersportissa. Viiden viikon kesätyöpesti oli jatkoa koulun kuuden viikon työssäoppimisjaksolle.

Mikkeä K-duuni-kilpailun Vuoden nuoreksi työntekijäksi ehdottaneet perustelivat ehdotustaan muun muassa seuraavasti: ”Tosi fiksu ja ammattimainen nuoreksi pojaksi. Valloittaa iloisella olemuksellaan kaikki. Luotettava työntekijä.”

Koska kesätyöpaikka oli Miken ensimmäinen, hän kokee, että kaikki nähty, tehty ja koettu on ollut opiksi. Miken työtehtäviin kuului asiakaspalvelua, myyntiä, esillepanoa, hyllyttämistä, myymälän siisteydestä huolehtimista, kassatyöskentelyä, tuotteiden testaamista ja ominaisuuksiin tutustumista.

"Työssäni parasta oli asiakaspalvelu ja myynti, näistä tykkään erityisen paljon!"

Mikestä asiakaspalvelussa on tärkeintä asiakkaan tarpeiden kartoitus ja kuunteleminen loppuun asti, asiakkaan iän huomioiminen palvelutilanteessa, sujuva ja luonteva keskustelu asiakkaan iästä riippumatta ja asiakkaiden tasavertainen kohtelu.

Mikke on toisen vuoden merkonomiopiskelija ja kulunut kesä oli ensimmäinen kesää kaupan alalla.
 
"Olen tykännyt todella paljon ja tuntuu että olen löytänyt oman alani. Kauppiaaksi ryhtyminen ei tunnu mahdottomalta ajatukselta tulevaisuudessa."

Syksyn tullen Mikke jatkaa opintojaan ja työskentelee opiskelujensa ohessa Intersport Lielahdessa. Koulun ja töiden ohella Mikke pelaa lentopalloa SM-tasolla.

Erik Majuri, K-rauta Hämeenlinna

Erik Majuri (21) oli Hämeenlinnan K-raudassa töissä toukokuun alusta elokuun puoliväliin. Kesäpesti Hämeenlinnan K-raudassa oli Erikille jo toinen.

Erikiä K-duuni-kilpailun Vuoden nuoreksi työntekijäksi ehdottaneet perustelivat ehdotustaan muun muassa seuraavasti: ”Erik on oma-aloitteinen ja ahkera. Hän osaa asiakaslähtöisen ajattelutavan, on kova myymään ja loistava asiakaspalvelija. Lisäksi kaikki annetut tehtävät suoritetaan heti eikä kohta."

Erikin työtehtäviin kaupassa kuului myyntiä sekä asiakaspalvelua. Näiden lisäksi hän hyllytti tavaroita, kokosi työkoneita ja huolehti yleisestä siisteydestä omalla osastollaan
Kesätyöt ovat opettaneet Erikille paljon kaupan alasta, asiakaspalvelusta ja yleisistä asioista rautakaupassa.

"Parasta työssäni oli asiakkaiden palveleminen ja asiakkaan saaminen tyytyväiseksi",  hän toteaa.

Asiakaspalvelussa Erikin mielestä tärkeintä on asenne.

"Positiivisuudella pärjää erilaisten asiakkaiden kanssa. On tärkeää myös ottaa kaikki asiakkaat huomioon."

Kesän jälkeen Erik keskittyy täysillä tuotantotalouden opintoihinsa Vaasan kauppakorkeakoulussa.

"Tavoitteenani on tulevaisuudessa työskennellä jossain teollisuuden tai kaupan alan mielenkiintoisessa tehtävässä. Kauppiaaksi ryhtymistä en ole miettinyt, mutta enpä sulje pois sitäkään vaihtoehtoa", hän päättää.

Hanna Mosorin, K-supermarket Pudasjärvi

Hanna Mosorin (20) meni ensimmäisen kerran kesätöihin Pudasjärven K-supermarkettiin 13-vuotiaana. Sen jälkeen hän on ollut kaupassa töissä monena kesänä ja lukioaikaan ilta-, viikonloppu- ja lomatuuraajana. Myös välivuosi kului kaupassa töitä tehden.

Hannaa K-duuni-kilpailun Vuoden nuoreksi työntekijäksi ehdottaneet perustelivat ehdotustaan muun muassa seuraavasti: ”Tuo valon sateiseenkin päivään hymyllään, hänen kassallaan paistaa aurinko aina. Saa käytöksellään myös pikkuiset asiakkaat hymyilemään.”

Työvuosiensa aikana Hanna on tehnyt kaikkia mahdollisia kaupan töitä.

"Olen purkanut kuormia kaikilla osastoilla, tehnyt tilauksia ja omia kaupan tarjouksia, sekä inventoinut. Kassa ja Veikkaus ovat erittäin tuttuja alueita. Liha- ja kalatiskillä olen ollut viime aikoina paljon ja siihen kuuluvat hommat osaan jo hyvin. Osaan laskea kassat ja tehdä ilta- ja aamutyöt sujuvasti. Myös leipien ja paistopisteen tuotteiden paisto on tuttua hommaa. Olen myös rakentanut paistopisteen useasti. Tuttua on myös Salaattibaarin pesu ja täyttö. Olen siis tehnyt melkeinpä kaikkea mitä voi kaupalla tehdä, paitsi ollut itse kauppiaana tai osastovastaavana."

Työvuosiensa aikana Hanna kertoo oppineensa, kuinka paljon tekemistä kaupassa on ja kuinka pienillä asioilla voi vaikuttaa ihmisten päivään, kuten kiittää asiakkaiden lisäksi myös työkavereita. Myös uutisten seuraaminen kannattaa. Ajankohtaisista asioista on hyvä olla perillä, ettei aina tarvitse puhua asiakkaiden kanssa vain säästä.


"Työssäni parasta on se, että saan olla ihmisten parissa. Pidän oikeasti asiakaspalvelusta. Hyvä työporukka on myös iso tekijä siihen, että viihdyn työpaikallani."

Hannasta asiakaspalvelussa on tärkeintä, että välittää oikeasti asiakkaasta.

"On tärkeää kuunnella, mitä asiakkaalla on sanottavana. Aitoon välittämiseen kuuluu myös silmiin katsominen ja tervehtiminen! Pyrin myös ajattelemaan jokaisen asiakkaan kodalla, että tapaamisemme saattaa olla hänen ainoa sosiaalinen kanssakäyminen koko päivänä, joten haluan olla jokaiselle ystävällinen, auttavainen ja ymmärtäväinen."

Hanna kertoo olevansa erittäin kiinnostunut kaupan alasta.

"Haluaisin olla tulevaisuudessa K-kauppias. Meinasin jo tänä syksynä lähteä viemään asiaa eteenpäin, mutta ajattelin katsoa ensin rauhassa jotain ihan toista alaa."

Hanna opiskelee Oulun Palvelualan Opistossa kokiksi. Vapaa-ajallaan hän harrastaa muun muassa roller derbyä ja leipomista.  Hanna on huomannut, että kokin opinnoista on hyötyä ruokakaupassa.
 
"Kun tiedän koko ajan enemmän elintarvikkeista, osaan töissä auttaa asiakkaita huomattavasti paremmin kuin aiemmin."

Vuoden nuorten työllistäjä -sarja:

Kari Auramo, K-supermarket Koivuhaka, Vantaa

Rekrytoidessaan nuoria kauppias Kari Auramo arvostaa nuoressa hakijassa oma-aloitteista ja reipasta asennetta.

"Kun on työntekijän tarvetta ja nuori tulee itse hakemaan töitä reippaalla asenteella, niin rekrytoinnissa ollaan jo pitkällä", hän sanoo.

 Auramo tarjoaa mielellään ensimmäisiä työkokemuksia muun muassa Tet-harjoitteupaikkojen kautta.

"Kun nuori haluaa tulla uudesta meille, niin silloin tietää, että olemme onnistuneet harjoittelussa."

Harjoittelun jälkeen nuoren työntekijän työtehtävät ja vastuut etenevät marjamyynnistä, hyllyttämiseen ja siitä kaupan muihin töihin.

K-supermarket Koivuhaassa perehdytystä tehdään porukalla. Usein perehdytysvastuun saa toinen jo kokeneempi nuori työntekijä. Auramo on huomannut, että monelle nuorelle on kunnia-asia, kun pääsee perehdyttämään untuvikkoja

"Kun olemme opettaneet nuorelle kaupan perussäännöt ja tavat, niin sen jälkeen lopun koulutuksen antaa toinen nuori, jolla on työstä jo kokemusta. Samalla hänellä on kuitenkin vielä tuoreessa muistissa, mitä kaikkea perehdyttämissä tulisi ottaa huomioon, Auramo kertoo kauppansa käytännöistä."

Nuorten perehdyttämisessä Auramo pitää tärkeänä perehdyttäjän sitoutuneisuutta tehtävään.

"Varsinkin, jos nuori tulee ensimmäiseen työpaikkaan, niin työhönopastajan rooli on tärkeä. Hänen pitää olla sitoutunut ja kouluttautunut tehtäväänsä ja olla myös valmis vastoinkäymisiin ja pyrkiä voittamaan niitä."

Auramon mukaan nuoret työntekijät tuovat kaupan arkeen energisyyttä. Heillä on myös kyky nähdä asioita uudella tavalla. Usein nuoret myös taitavat tietotekniikan vanhempia työntekijöitä paremmin ja voivat opettaa sen käyttöä muulle henkilökunnalle.

 

Juha ja Petra Jylli, K-citymarket Puuvilla, Pori

Porin Puuvillan K-citymarket-kauppiaat Juha ja Petra Jylli haluavat tarjota mahdollisuuden nuorille ensimmäiseen työpaikkaan ja sitä kautta jalan oven väliin työelämään.

"Nuorten työllistäminen on osa yhteiskunnallisen vastuun kantamista. Meillä on muutama hyvä tarina matkan varrelta, jossa henkilön kesätyöstä on alkanut urapolku kaupassa. Työ on jatkunut työskentelynä opintojen ohessa, sen jälkeen vakityöpaikassa, josta on kouluttauduttu vastuullisempiin työtehtäviin. Esimerkkihenkilö työskentelee parhaillaan meillä."

Jyllit rekrytoivat töihin pääsiassa hyviä tyyppejä, jotka ymmärtävät hyvän asiakaspalvelun tärkeyden. Kauppa tarjoaa sekä ensimmäisiä työkokemuksia että työpaikkoja alan koulutuksessa oleville osaamisen kartuttamiseksi esimerkiksi palvelutiskissä.

"Olemme hakijoiden suhteen hyvin avoimin mielin liikenteessä. Meidän kaupan huomisen ammattilainen voi löytyä mistä tahansa alalta", Juha kertoo.

K-citymarket Puuvillassa nuorten perehdyttämiseen satsataan.

"Meillä on tapatoimia -kansio, johon töihin tuleva perehtyy. Tämän jälkeen jokaisella henkilöllä on vastuuhenkilö, joka vastaa henkilön perehdyttämisestä, ohjaamisesta ja tukemisesta. Lyhyetkin harjoittelut perehdytetään niin, että henkilöt tietävät, miten meillä pitää toimia. Perehdytyksessä mennään portaittain eteenpäin: ensin perehdytetään perusasiat ja taidon karttuessa perehdytetään lisää. Eli ei kaadeta kaikkea kerralla niskaan!"

Juha ja Petra Jylli kannustavat kauppiaita panostamaan nuoriin työntekijöihin kunnolla perehdyttämään, kunnioittamaan ja ottamaan mukaan työyhteisöön.
 
"Alkuun käytetty aika tulee nopeasti takaisin, kun nuori on motivoitunut kunnollisen perehdytyksen kautta ja hänet on otettu mukaan työyhteisöön. Älä pidä mitään itsestään selvyytenä, käy kaikki asiat perusteellisesti läpi! Kunnioita nuoria, sillä he haluavat onnistua! Kuuntele nuorta, älä lannista hänen innostustaan."

Oskari Liikonen, K-supermarket Pooki, KotkaK-supermarket Pookin kauppias Oskari Liikonen pyrkii aktiivisesi tarjoamaan erilaisia työmahdollisuuksia nuorille. Aivan nuorimmille tarjotaan Tutustu ja tienaa -harjoittelujaksoja ja työ- ja harjoittelujaksoja hivenen vanhemmille nuorille. Periaatteena on myös pyrkimys kasvattaa nuoria ottamaan vastuuta omista töistä ja kokemuksen karttuessa laajemminkin esimerkiksi osastoilla.

Palkatessaan nuoria Oskari ei katso niinkään koulutusta kuin asennetta. Töitä saavat ne, jotka ovat                               aktiivisia ja joilla on halu tehdä töitä.

Pookissa nuoret perehdytetään työtehtäviin siten, että he tekevät alkuun työtä yhdessä jonkin kokeneemman työntekijän kanssa. Kehittämiskohteena kauppias toteaa, että erityisesti kesällä perehdytysaika voisi olla hivenen pitempi kuin se nyt on.

K-supermarket Pookissa iloitaan nuorten työntekijöiden innokkuudesta ja halusta tehdä työtehtävänsä hyvin.

"Parasta on ehkä keskustelu ja avoimmuus", kauppias sanoo.

Oskarin viesti muille työnantajille on, että nuorten työllistäminen on tärkeätä nuorille ja kasvattaa heitä osaltaan työntekoon.

"Kun ikää tulee, niin työnteon perusasioiden opettaminen on huomattavasti hankalampaa. Työnteon pitää olla kaikille peruslähtökohta ja tässä on tärkeää olla kasvattamassa nuoria siihen, kauppias toteaa."

Takaisin ylös