Uusi fiksu tapa hyödyntää kaupan hävikki

Keskon päivittäistavarakauppa, Gasum, Myllyn Paras ja Wursti ovat aloittaneet yhteistyön, jossa kaupan biojätteestä valmistettua biokaasua hyödynnetään energiana uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa.

Alkuvaiheessa mukaan on lähtenyt kaksi Pirkka-tuotteiden valmistajaa Myllyn Paras ja Wursti. Lähes 100 Uudenmaan K-ruokakaupan sekä Keslogin Vantaalla Hakkilassa sijaitsevien varastojen biojätteet ohjataan Labion Lahden biokaasulaitokselle ja sieltä Gasumin kaasuverkossa Myllyn Parhaan ja Wurstin tuotantoon.

Tavoitteena on etsiä jatkuvasti uusia keinoja pienentää hävikkiä.

Keskon tavoitteena on etsiä jatkuvasti uusia keinoja pienentää hävikkiä ja kaatopaikalle menevän jätteen määrää.

- Ensisijaisesti K-ruokakaupassa myymättä jäävät tuotteet ohjataan ruoka-apuun. Nyt aloitetun yhteistyön myötä myös elintarvikekelvoton ruokahävikki hyödynnetään uudella fiksulla tavalla energiaksi Pirkka-tuotteiden valmistukseen, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske.

100 % suomalaista, uusiutuvaa energiaa

Jätteistä valmistettu biokaasu on 100 % suomalaista, uusiutuvaa energiaa. Kierrättämällä jätteet biokaasuksi ja hyödyntämällä energian Pirkka-tuotteiden valmistuksessa vähennetään vuodessa hiilidioksidipäästöjä 380 tonnia. Tämä vastaa yli kolmea miljoonaa ajettua kilometriä henkilöautolla.

- Olemme iloisia voidessamme mahdollistaa kaupalle uudenlaisen toimintatavan hävikin hyödyntämiseen ja olla mukana rakentamassa Suomesta biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijää, kommentoi Gasumin biokaasuliiketoiminnan kehityspäällikkö Jani Arala.

Valintasi vaikuttaa

Myllyn Paras valmistaa Pirkalle biokaasuenergialla pakasteesta myytäviä esipaistettavia liha- ja munariisicocktailpasteijoita. Wursti valmistaa Pirkalle noin 10 erilaista nakkia, makkaraa ja leikkelettä.

Kuluttajilla on mahdollisuus ostopäätöksellään vaikuttaa siihen, että tuotteet valmistetaan suomalaisella uusiutuvalla energialla. Jatkossa kuluttaja tunnistaa biokaasulla valmistetut tuotteet biokaasumerkistä.

- Biokaasulla valmistettu Pirkka-tuote on asiakkaalle helppo valinta ympäristön puolesta, kiteyttää Jäske.

Näin kierrätysbiokaasu syntyy

Lue lisää

Takaisin ylös