Kesko luopuu Venäjän rautakaupasta

Kesko Oyj on tänään sopinut myyvänsä 12 Venäjän rautakauppakiinteistöään ranskalaisen Leroy Merlinin Venäjän yhtiölle, OOO Leroy Merlin Vostokille. Leroy Merlin on Venäjän suurin rautakaupan ketju. Kiinteistöistä käteisellä maksettu kauppahinta on noin 12 miljardia ruplaa (noin 169 milj. euroa).

”Kesko keskittyy strategiansa mukaisesti päivittäistavarakauppaan, rakentamisen ja talotekniikan kauppaan sekä autokauppaan. Olemme kasvattaneet merkittävästi rakentamisen ja talotekniikan kauppaamme viime vuosina. Tavoitteenamme on myynnin kasvattaminen ja kannattavuuden parantaminen erityisesti Pohjois-Euroopan vakailla ja kasvavilla markkinoilla. Olemme päättäneet vetäytyä Venäjän markkinoilta. Tehdyt investoinnit Venäjälle eivät ole täyttäneet niille asetettuja tavoitteita, ja toimintamme kasvattaminen Venäjällä Pietarin ja Moskovan ulkopuolelle olisi vaatinut merkittäviä lisäinvestointeja. Yrityskaupalla on vähäinen vaikutus Keskon liikevaihtoon ja liikevoittoon, mutta se parantaa merkittävästi meidän sidotun pääomamme tuottoa”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander toteaa.

Vuonna 2017 Keskolla oli Venäjällä yhteensä 14 K-Rauta-kauppaa. Nyt toteutettavalla kaupalla myydään yhteensä 12 Pietarin ja Moskovan alueilla toimivaa K-Rauta-kiinteistöä. Kiinteistöissä harjoitettu liiketoiminta ja varastot eivät sisälly kauppaan vaan kiinteistöissä harjoitettu liiketoiminta lopetetaan kevään 2018 aikana. Kiinteistöjen omistusoikeus siirtyy ostajalle ensimmäisen vuosipuoliskon 2018 aikana. Keskolle jää Moskovan alueelle kaksi K-Rautaa, joiden toiminta lopetetaan ensimmäisen vuosipuoliskon 2018 aikana. Lopetettavissa toiminnoissa on kaikkiaan noin 1 800 työntekijää. Keskon rautakaupan liikevaihto Venäjällä vuonna 2017 oli 184 milj. euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 0,6 milj. euroa.

Kesko Oyj:lle realisoituu kiinteistöjen myynnistä 169 milj. euron positiivinen kassavirta. Keskon konsernituloslaskelmassa Venäjän rautakauppaliiketoiminnasta luopuminen esitetään lopetettuna toimintona sekä kuluvana vuonna että vertailukaudella. Lopetettuihin toimintoihin kirjataan myydyistä kiinteistöistä noin 10 milj. euron myyntivoitto. Liiketoiminnan alasajoon liittyvän tulosvaikutuksen lopetetuissa toiminnoissa arvioidaan olevan noin -20 milj. euroa. Lisäksi Keskon Venäjän rautakauppaliiketoiminnan päättymisen seurauksena kirjataan konsernituloslaskelman lopetettuihin toimintoihin kuluksi konsernitaseen omaan pääomaan sisältyneet negatiiviset muuntoerot noin -37 milj. euroa.

Leroy Merlin on kansainvälinen rakentamisen ja sisustamisen vähittäiskauppa, jolla on yli 450 kauppaa ympäri maailmaa. Leroy Merlin laajeni Venäjälle 2004 ja tällä hetkellä yhtiöllä on maassa 75 myymälää ja yli 23 000 työntekijää. Leroy Merlin on osa yksityisomisteista ranskalaista Groupe Adeota, joka on Euroopan suurin rautakauppa-alan toimija.

Kesko Oyj:n tulevaisuuden näkymä Q1/2018-Q4/2018 pysyy ennallaan. 1.2.2018 julkistetun tilinpäätöstiedotteen mukainen tulevaisuuden näkymä oli seuraava: Vertailukelpoisesti liikevaihdon seuraavalta 12 kuukauden ajanjaksolta ennakoidaan ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason. Toteutetuista yritysjärjestelyistä johtuen Kesko-konsernin liikevaihdon ennakoidaan seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla alittavan edeltävän 12 kuukauden liikevaihdon tason. Vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason. Kuitenkin panostukset kauppojen avaamiseen ja uudistamiseen, logistiikkatoimintojen laajentamiseen sekä digitaalisiin palveluihin rasittavat osaltaan kannattavuutta ennustekaudella.

Lisätietoja:
Jukka Erlund, talous- ja rahoitusjohtaja, Kesko Oyj, puh. 010 5322 113, jukka.erlund@kesko.fi

Jorma Rauhala, Keskon varatoimitusjohtaja ja rakentamisen ja talotekniikan toimialajohtaja, puh. 010 5322 211, jorma.rauhala@kesko.fi

Sijoittajat ja analyytikot: Kia Aejmelaeus, sijoittajasuhdejohtaja, Kesko Oyj, puh. 040 765 4616, kia.aejmelaeus@kesko.fi

Media: Jessica Diktonius, viestintäjohtaja, rakentamisen ja talotekniikan toimiala, puh. 040 709 9176, jessica.diktonius@kesko.fi

Kesko Oyj

JAKELU
Nasdaq Helsinki Oy
Keskeiset tiedotusvälineet
www.kesko.fi

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka myynti on 13 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 42 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on 10 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 25 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman vastuullisin kaupan alan yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi 

Leroy Merlin on kansainvälinen vähittäiskauppa, joka myy tuotteita kodin ja vapaa-ajan asuntojen remontointiin sekä puutarhaan, rakentamiseen ja sisustamiseen. Yhtiöllä on yli 450 kauppaa eri puolilla maailmaa ja se tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman laadukkaita tuotteita, houkuttelevia hintoja ja korkeatasoisia palveluita viidessä pääkategoriassa: koti, sisustaminen, rakennusmateriaalit, korjaaminen ja puutarha. Venäjällä ensimmäinen Leroy Merlin -suurmyymälä avattiin vuonna 2004 Mytištšissä lähellä Moskovaa. Vuoteen 2018 mennessä maassa on avattu yhteensä 75 kauppaa, jotka tarjoavat edullisia hintoja joka päivä ja työllistävät yli 23 000 henkilöä eri puolilla Venäjää.

Takaisin ylös