K-ryhmän uusi energiankierrätysjärjestelmä mullistaa ruokakauppojen energiatalouden

Kiinteistöt muodostavat yli 30 prosenttia päästöistä Suomessa. K-ryhmä ja Granlund ovat kehittäneet K-ruokakaupoille energiankierrätysmallin, jolla lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan 95 prosenttia ja joka muuttaa kiinteistön kerralla energian osalta lähes hiilineutraaliksi. Päästösäästöt vastaavat vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kunnan vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä. Motiva palkitsi järjestelmän tänään Vuoden Energianerokas 2019 -tunnustuksella.

Täysin ainutlaatuinen energiankierrätysjärjestelmä yhdistää luonnollisella kylmäaineella toimivan erittäin vähäpäästöisen kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian kierrätykseen tarvittavat talteenottojärjestelmät. Se hyödyntää viilennyksestä sivutuotteena syntyvän lauhdelämmön kiinteistön lämmitystarpeisiin. Rakennuksen lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan jopa 85–95 prosenttia, joten innovaatio muuttaa ruokakaupan kerralla lähes hiilineutraaliksi.

”Konsepti on monistettavissa kaikenkokoisiin kauppoihimme. Järjestelmä on asennettu jo 13 K-ryhmän kiinteistöön ja seuraavaksi vuorossa ovat reilu 60 K-Citymarketia, 130 K-Supermarketia ja 15 Kespro-noutotukkua. Kokonaisuus tarkoittaa valmistuessaan vuosittaisten hiilidioksidipäästöjen pienentymistä noin 20 000 tonnilla,” sanoo K-ryhmän talotekniikkapäällikkö Jari Pihlajamaa.

”Uusi energiankierrätysjärjestelmä hyödyntää energianlähteenään tehokkaasti kaikkea kiinteistön hukkalämpöä, kuten kylmäjärjestelmän lauhdelämpöä ja poistoilman lämpöä, ja tuottaa energiaa kiinteistön kaikkiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin. Konseptissa on lisäksi hyödynnetty esivalmistusta mahdollisimman pitkälle. Konseptin skaalautuvuus tekee sen päästövähennys- ja energiatehokkuuspotentiaalista kansallisesti ja jopa kansainvälisesti merkittävän,” kertoo konseptin kehityksestä vastannut Granlundin johtava energia-asiantuntija Tuomo Niemelä.

Tavoitteena hiilineutraali ruokakauppa

K-ryhmä rakentaa parhaillaan Luonnonvarakeskuksen kanssa Hiilineutraali ruokakauppa -konseptia, joka määrittää kaupan oman toiminnan hiilijalanjäljen ja sen vähentämistavoitteen sekä tunnistaa toimenpiteet kaupan hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Lopuksi se laskee myös tarvittavan kompensoinnin määrän. Kaupan energiankäyttö ja sen tehostaminen on yksi keskeinen osa hiilineutraali ruokakauppa -konseptia.

”Haemme aktiivisesti uusia ratkaisuja energiatehokkuutemme parantamiseksi. Ruokakaupat ovat kylmäjärjestelmiensä takia erityisen energiaintensiivisiä. Uusi energiankierrätysjärjestelmä mullistaa nyt kauppojemme energian hyödyntämisen ja vie energiasäästöt täysin uudelle tasolle,” toteaa päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske K-ryhmästä.

Kesko on jo viidettä vuotta peräkkäin maailman vastuullisin kaupan alan yritys Global 100 -listalla. Se on sitoutunut kansainvälisten ilmastokokousten tavoitteisiin ja asettanut kunnianhimoiset päästötavoitteet sekä omalle toiminnalleen että toimitusketjulleen. Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on 100 % uusiutuvaa, ja K-ryhmä on Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja ja käyttäjä.

Lisätietoja:

K-ryhmä:

Jari Pihlajamaa, talotekniikkapäällikkö, jari.pihlajamaa@kesko.fi, p. 050 409 6514
Timo Jäske, päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö, timo.jaske@kesko.fi, p. 010 532 8222

Granlund Oy:

Tuomo Niemelä, teknologiajohtaja, energia, tuomo.niemela@granlund.fi, p. 040 662 1274
Ville Reinikainen, toimialajohtaja, energia, ville.reinikainen@granlund.fi, 050 541 5375

 

K-ryhmän noin 43 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa, Puolassa ja Valko-Venäjällä. Autamme yli 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Olemme maailman vastuullisin kauppa ja uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin www.kesko.fi 

Granlund on rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni, joka panostaa vahvasti innovaatio- ja kehitystoimintaan. Granlundin asiantuntemusalueita ovat kiinteistö-, energia-, ja ympäristökonsultointi, talotekniikkasuunnittelu, kiinteistöjen ylläpito-ohjelmistot ja korjausrakennuttamisen palvelut. Yhtiö on Suomessa talotekniikan johtava toimija. Granlundin tärkein tavoite on parantaa kiinteistöjen toimivuutta, älykkyyttä ja samalla ihmisten hyvinvointia rakennetussa ympäristössä. Granlundilla työskentelee 1000 asiantuntijaa 22 kotimaan toimipisteessä sekä Malmössa, Shanghaissa, Sheffieldissa ja Dubaissa. www.granlund.fi

Takaisin ylös