Herkkutoria avaamassa

Kristiina Kanervo | 21.02.2018

K-Supermarketin konseptiin kuuluu palvelutiski, jota me täällä herkkutoriksikin kutsumme. Aikoinaan lähtiessäni Supermarket-kokoluokan kauppaan kauppiaaksi, herkkutori oli minullekin uuden oppimisen paikka. Kauppiaan täytyy osata fileoida kala tai tietää, miten paras karjalanpaisti valmistetaan. Mielestäni kauppias, joka ei kykene töihin herkkutorilla tai esimerkiksi kassalla, ei voi johtaa toimintaa niin hyvin kuin käytännön työssä mukana oleva johtaja. Huonosti johdettu herkkutori voi viedä koko kaupan ja sitä myötä yrittäjän toimeentulon kankkulan kaivoon. Hyvin hoidettu herkkutori taas voi olla koko alueen tai jopa kaupungin ylpeys K-Supermarketissa. Uusien ruokaideoiden tulisi olla tuoreita ja raikkaita, valikoiman monipuolinen, tuotteiden laadukkaita lähituottajien tuotteita ja henkilökunnan ammattitaidon huippuluokkaa. Miten tämä tehdään? Ei ole helppoa!

Meillä Villilässä palvelutiski on ollut kiinni aloituksestani lähtien tähän asti sen takia, että halusin taata asiakkaille perusasioiden toimimisen eli tuoretta ja laadukasta tavaraa ja kunnolliset valikoimat joka osastolla ennen kuin lähdetään tuomaan lisäarvoa herkkutorilla. Kaikki prosessit perusasioista lähtien on käyty henkilökunnan kanssa läpi ja lopulta päätin, että herkkutori avataan kevään korvalla, kunhan ammattitaitoinen vetäjä löytyy. Ja löytyihän se, joten ei muuta kuin suunnittelemaan, miten homma aiotaan laittaa taas pyörimään. Yhtenä kirkkaana ajatuksena oli etsiä tutuista kaupoista ne, joiden herkkutorin toiminta on mielestäni huippua ja johonkin vastaavaan tulisi pyrkiä pienemmässä mittakaavassa (terveiset K-Supermarket Orimattilaan, jonka herkkutoria kannattaa käydä kauempaakin katsomassa). Itselläni on ollut selkeä visio siitä, että palvelusta myydään vain kalaa ja kesäisin myös grillattavaa, ja oli ilo huomata että uutena työporukkaamme tulleella pitkän linjan herkkutorimestarilla oli samat ajatukset. Meillä punaisena lankana on nyt ollut se, että mennään laatu (ei määrä) edellä. Asiakaskunta ympärillämme on vaativaa ja nyt ensimmäisenä avajaisviikonloppuna tuotevalikoimamme oli oikea - made on jo myyty loppuun, simpukoita mennyt hyvin ja kasvatettu taimen tehnyt kauppansa, samoin kuin erilaiset täytetyt savulohirullat. Perinteistä kirjolohifileetäkin on myyty, mutta se ei ole meidän valikoiman kuningas tällä hetkellä, vaan esimerkiksi kotimainen vaalea järvikala, edulliset muikut ja silakat sekä erilaiset jalostetut kalatuotteet. Nyt pitkän puristuksen jälkeen, kun herkkutori saatiin taas toimintaan, on mahtavaa kuulla asiakkailta, kuinka tuoretta kalaa on kauppaan kaivattu ja myös myynninkehityksessä on mukavan positiivinen vire.

Tässäkin projektissa tärkeimmät ovat olleet selkeä suunnitelma niin toimintatavoista kuin valikoimista ja hinnoittelusta, oikea rekrytointi, prosessien läpikäynti tilauksista omavalvontaan ja timanttina kaiken korkeimmalla: ammattitaitoinen asiakaspalvelu, joka saa asiakkaan palaamaan kerta toisensa jälkeen meille uudestaan. Ilman tyytyväistä asiakasta me emme ole yhtään mitään. 

Kuinka tähän tultiin

Hanna Gråhn | 16.02.2018

Yrittäjähenkisyys on periytynyt minulle jo äidinmaidosta. Isälläni ja äidilläni oli kummallakin oman alansa yritykset luotsattavinaan ollessani pieni ja kolmesta vanhemmasta sisaruksestani tuli kuin tulikin ansioituneita yrittäjiä. Minä kuitenkin innostuin ensimmäisenä päivittäistavarakaupan maailmasta. Se oli selvästi se minun juttu. Sosiaalinen ympäristö, hyvä meininki ja menevä ilmapiiri sopivat persoonalleni aika täsmällisesti. Mitä enemmän nyansseja - sen motivoituneemmaksi tulen. 

Kuinka sitten päädyin kauppiasuralleni, siinähän tarvittiin sisua, sinnikkyyttä ja kovaa opiskelua - sekä motivoitunut mieli, joka halajaa edelleen lisää. Jo yläastelaisena kävin siivoamassa terveysasemaa päivittäin ja ansaitsin taskurahani itse. Kevytmoottoripyörällä päräytettiin jalkapallotreeneistä suoraan töihin ja välillä takaisin toisen ikäluokan treeneihin. Siinä se yrittäjähenkisyys kasvoi oman tekemisen kautta. Jalkapallossa toimin kapteenina, mikä luotsasi minua jo nuorena toimimaan tiiminä ja huomioimaan jokaisen yksilönä. Vahvuuksiini onkin muodostunut vahvasti henkilöstöjohtaminen.

Lukion ohella kävin yötöissä siivoamassa lentokoneita öisin. Siellä jo parin viikon jälkeen pyydettiin minua ryhmänjohtajaksi ja ajamaan lentokentän sisäinen ajokortti. Siinä sitä sitten sai jo vastuuta ja ihmisiä johdettavakseen. Tietenkään yötyö ja lukio yhdistettynä ei ollut paras mahdollinen kombo, joten oli löydettävä jotain aivan muuta. Vaikka kokemusta minulle elämän aikana oli jo karttunut aika lailla ennen yrittäjyyttä, olen kuitenkin huomannut, että vaikka kuinka olisi kokemusta ja koulutusta, ei se kata kaikkia yllätyksiä, joita urasi aikana eteesi tupsahtaa. Tulee myös oivaltaa ettemme koskaan ole valmiita tai täydellisiä, vaan joka päivä tuo uudet haasteet ja mahdollisuudet. Tämän kun sisäistää on mahdollisuudet elämässä ja yrittäjyydessä rajattomat.

Kaupan alan kokemusta minulla ehti kertymään ennen kauppiasuraa 18 vuotta Helsingissä K-Supermarket Hertassa jossa toimin suurimman osan juusto- ja maito-osaston päällikkönä. Tietenkin lukiolaistyttönä kolusin kaikki kaupan osastot kauttaaltaan läpi. Se oli hyvä koulu se. Siinä tuli tutuiksi kaikki kaupan alan osa-alueet ja niiden sisällöt, mahdollisuudet ja kompastuskivet. Eri osastoille pääsi viikon eri päivinä ja kassalla sai tällainen supersosiaalinen tyyppi kuin minä loistaa. Siellä ostotapahtuman yhteydessä saa konkreettisesti levitettyä positiivisuutta. Koenkin, että juurikin kassa on se kauppojemme tärkeimpien työtehtävien joukossa väheksymättä muita. Kassalla saat omalla tekemisellä ja positiivisuudella sen tärkeimmän aikaan, tyytyväisen ja hyvillä mielin poistuvan asiakkaan. Vaikka suosikkituote olisi jäänyt saamatta, mihin emme tietenkään pyri, mutta olemme kuitenkin ihmisiä emme velhoja tilatessamme tuotteita joten tiedoksi, että tämäkin skenaario on tahatonta - silti aivan mahdollista. Ja näin vastaan tulee asiakaskierron viimeinen oljenkorsi: tuo palvelualtis kassahenkilö, joka omalla osaamisellaan saa epäkohdat unohtumaan asiakkaalla ja näin on taas luotu positiivinen asiakaskokemus ja tämän kokemuksen omaavana, haluaa hän varmasti palata uudelleen ostopaikkaan, joka yrittäjän näkökulmasta onkin se tärkein juttu. Tähän minä ainakin pyrin itse päivittäisessä tekemisessä. Ylittämään asiakkaan odotukset ja vielä vähän enemmänkin!

Työn ohella opiskelin K-instituutissa myyjän ammattitutkinnon ja esimiehen erikoisammattitutkinnon josta luontainen siirtymä oli Keskon kauppiasvalmennus joka suoritin K-Supermarket Hertassa mahtavan kasvattajakauppiaan Markus Ranteen luotsaamana. Kasvattajakauppiaan roolia on tärkein koko kauppiasvalmennusta ja onkin hyvä tarkastella koulutuksen alussa, että koet saavasi tarvittavat tiedot ja taidot tulevaisuuteesi. Jos et pääse tarkastelemaan oikeita lukuja ja raportteja on urasi alku vaiheessa vieläkin vaikeampaa. Varmista siis, että pääset harjoittelukauppasi toimintaan kiinni täysvaltaisesti se antaa sinulle tarvittavat eväät onnistumiseen ja ennen kaikkea itsevarmuutta. Muista aina luottaa itseesi ja myönnä virhearviot. Virhearvioita tulee, se on varma, mutta niistä opitaan ja ollaan taas yksi asia viisaampia.

Vuosien varrella olen ollut mukana Keskon projekteissa kuten kehittämässä tavarapeliä ja pakkausmateriaaleja. Ilo on ollut myös olla auttamassa tavarantoimittajia yhteisissä projekteissa.

Olenkin erittäin kiitollinen, että olen päässyt moneen mukaan sillä tällä hetkellä kaikkien tapaamieni tavarantoimittajien, yhteyshenkilöiden ja keskolaisten puhelinnumerot ovat kallisarvoisia arkea pyörittäessä. Ja mikä tärkeintä: kauppiaiden oma tukiverkosto. Yhteen hiileen puhalletaan ja aina saat apua kun pyydät. Ja sen voin vakuuttaa apua tulet varmasti jossain vaiheessa tarvitsemaan. Omakohtainen kokemus on, että saa olla kiitollinen auttavaisista ihmisistä ympärillään. Ystäväpiirissäni on eri alojen yrittäjiä ja olen huomannut kuinka kallisarvoista ketjun tekeminen ja tuki uraansa aloittaville kauppiaille on. Tieto jonka koulutuksesta saat ja opintojen jälkeen on kallisarvoista. Yleensä negatiiviset asiat puhututtavat, mutta kyllä ketjun tekeminen, hintojen tarkastelu, analysointi ja markkinointi ovat suuri apu hektisen arjen keskellä.

No sitten se kauan odotettu soitto sitten tulla tupsahti, Kauppapaikkana K-Market Mellunmäki Helsingissä.

Kauppapaikka oli täydellinen meille sillä asumme itse alueella ja yhdistysten yhteyshenkilöt olivat jo lasten harrastuksien kautta tuttuja. Lasten koulut pysyivät samana ja tukiverkosto oli lähellä. Tukiverkosto onkin ollut kallisarvoista yrittäjyyden alkumetreillä ja tulee varmasti olemaan jatkossakin. Täytyykin tässä joku päivä viedä mummot syömään ja hemmotteluun kiitokseksi. Kauppapaikka sijaitsee Mellunmäessä Itäväylän ja Mellunmäentien risteyksessä. Voisi sanoa, että lintukodossa saamme siellä asustaa sillä ympärillä ei ole ravintoloita eikä pahemmin kauppojakaan. Lähin kauppa sijaitsee parin kilometrin päässä metroasemalla, jossa hulinaa sitten riittääkin. Kuten joku fiksu on sanonut - tunne alueesi ja asiakkaasi. Kuuntele ja toimi. Ja mikä tärkeintä: kerro asiakkaille, kuinka heitä on kuunneltu. Tähän saimme siis hieman etumatkaa alueen ja asiakkaiden ollessa tuttuja.

Kauppapaikka oli entinen lähikauppa Siwa, joka toimi 24h. Tämä aukiolo teetti jo töitä ennen kauppapaikan vastaanottoa sen kannattavuuden laskemisessa. Yötunnit eivät olleet laskennallisesti kannattavia ja näin siitä luovuttiin numeroiden perusteella heti kättelyssä. Ikävämpäähän oli se, että aukiolojen muutos ja kauppiaspariskunnan työpanos tarkoitti kuuden ihmisen irtisanomista. Joten hetkellisestä ilon ja onnen tunteesta hypättiin sitten ahdistaviin ja ihmisten elämiin vaikuttaviin ikäviin asioihin. Ja voin luvata, ettei mikään elämän koulu valmistele sinua irtisanomaan heti kättelyssä ihmisiä ja luomaan heidän elämäänsä kaaosta. Se epätietoisuus ja pelkotila, joka henkilöstössä vallitsi sinne saapuessa, oli käsin kosketeltavissa. He kyllä tiedostivat, ettei yöaukioloa jatkettaisi ja mitä se heille tarkoittaisi. Päätökset olivat tehtävä nopeasti vailla tietoa henkilöiden historiaa.  Ikävästä alusta selvittiin ja kiitoksen sanan haluankin sanoa irtisanotuille, joista jokainen teki työnsä kunnialla loppuun ja hienolla asenteella. Kauppapaikka oli siisti ja valoisa. Kaupan henkilökunta reipas ja motivoitunut. Täytyy sanoa, että saa kyllä olla onnekas, että sattui niin hyvä tiimi johdettavaksi. Näimme mieheni Eeron kanssa kaupassa potentiaalia. Meidän molempien vahvuudet yhdistettynä ja hurja usko omaan tekemiseen vahvistivat päätöstä, että tässä se nyt oli kauppapaikka josta uramme tulisimme aloittamaan.  Lisäksi merkit olivat kyllä jo ilmassa budjettia laatiessamme. Olenhan syntynyt 3.3 ja kauppapaikan tunnuksemmehan on L333, jos tiedätte mitä tarkoitan.

29.5.2017 sitä sitten aloitettiin ja puolisen vuotta jo takana. Miten se aika juokseekin niin nopeasti? Varmasti siksi, kun on niin mukavaa ja nauttii työstä, jota saa tehdä. Helppoahan tämä ei ole ollut, kaikkea on sattunut ja tapahtunut, mutta on se silti ah, niin antoisaa 😊

Nyt on hyvä aika lähteä K-kauppiaaksi!

Matti Vornanen | 01.02.2018

Olen tavannut ja haastatellut parin viime vuoden aikana yli 200 henkilöä, jotka ovat lähettäneet hakemuksensa Keskon ruokakauppiasvalmennukseen tavoitteenaan K-kauppiasura. Tämä määrä on moninkertainen verrattuna tilanteeseen muutama vuosi sitten.

Mitä on tapahtunut?

Ensinnäkin Keskossa puhaltavat uudet tuulet. Esiinnymme ulospäin entistä avoimemmin, uskottavammin ja sitä myötä myös kiinnostavammin. Vahvasti esiin tuomamme ajatus siitä, että jokainen kauppa on erilainen mielletään ihan oikein niin, että jokainen kauppiaskin voi olla erilainen. Tämän taas on selvästi madaltanut kynnystä hakea mukaan kauppiasvalmennukseen myös K-ryhmän ulkopuolelta.

Toiseksi - Suomen Lähikauppa Oy:n liiketoiminnan ostaminen verkostoineen suorastaan räjäytti mielenkiinnon kauppiasyrittäjyyttä kohtaan.

Kolmanneksi – perinteisen kauppiasmallin rinnalle tullut mahdollisuus toimia usean vaikkapa pienemmänkin kauppapaikan ”nippukauppiaana” on koettu olevan joissain tapauksissa itselle luontevampi yrittäjärooli kuin perinteinen yksi kauppias yhdessä kaupassa.

Ja vielä neljänneksi – valitsemamme erilaistumiseen ja kauppiaan tuottamaan lisäarvoon perustuva strategia ja sen tinkimätön toteutus on johtanut myös kilpailullisesti hyvään tulokseen – kauppiaskentässä usko tulevaisuuteen on tällä hetkellä vahvempi kuin muistan sen pitkään, pitkään aikaan olleen! K-kauppiasliiton puheenjohtajan kauppias Toni Pokelan sanoin ”K-kauppiailla on entistä enemmän liikkumatilaa”.

Virkistynyt kysyntä tuo meille yrittäjiä rekrytoiville tietysti lisää valinnanvaraa. Se taas tarkoittaa, että kauppiasvalmennukseen lähtevien osaamisen ja kokemuksen taso nousee koko ajan. Kyse ei ole kuitenkaan pelkistä faktoista vaan myös inhimillisestä puolesta - ihmisestä ja persoonasta. Jokainen hakija on tekemässä elämässään isoa ja merkittävää päätöstä, joka vaikuttaa kaikkeen - myös parisuhteeseen ja perheyhteisöön. Tämän vuoksi tunnemme suurta vastuuta varmistaa, että  päätöksen teolle on oikeat perusteet ja odotukset K-kauppiasyrittäjyydeltä ovat realistiset. Kollega Heikki Mustila on omassa blogikirjoituksessaan viime joulukuulta kuvannut hienosti hakijoita, kauppoja, kauppiasmalleja ja valinnan perusteita.

Vaikka hakemuksia kauppiasuralle tulee meille edelleen runsaasti ovat alueelliset erot kuitenkin merkittävät. Muun muassa pääkaupunkiseudulle haluavista hakijoista on tällä hetkellä  ylitarjontaa jolloin hyviäkin tyyppejä jää valitsematta. Toisaalta esim. Kaakkois-Suomen alueelta ei luontaista hakijaruuhkaa ole – jos satutkin lukemaan tämän ja haluat toimia siellä päin kauppiaana ole ihmeessä aktiivinen. 

Muualla Suomessa tällä hetkellä erityistarvetta on Satakunnan ja Pohjanmaan alueilla sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa varsinkin isojen asutuskeskusten ulkopuolella. Mutta homma pyörii vauhdilla koko ajan ja uusia kauppiaita tarvitaan tasaisesti ympäri maatamme.

Moni ei muuten ole varmasti mieltänyt, että myös uuden hienon Neste K-konseptin kauppiasyrittäjäksi haetaan ja tullaan tätä samaa kautta…

 

Uusi kauppapaikka ja vanhan luovutus

Kristiina Kanervo | 23.01.2018

Marraskuussa otin vastaan uuden kaupan ja lähdin urallani ensimmäisen kerran haasteeseen josta en ollut itsekään varma, kauppapaikkaan jossa oli yhtäkkiä Suomen huonoin maine ja kauppakaan ei käynyt. Aikataulu oli tiukka ja kaikki asiat tipahtivat eteen todella pienillä varoitusajoilla. No, miten tästä selvitään? Kokemuksella!

K-Supermarket Okeroisissa olin kolmen vuoden aikana tottunut siihen, että isossa kaupassa asiat toimivat tietyllä tavalla kun on kerran laittanut homman pyörimään. Työntekijät osaavat hommansa, kauppiaan rooli on lähinnä johtaa päivittäistä tekemistä ja olla apuna tarvittaessa tuuraamassa osastoilla sekä hoitaa henkilöstöjohtamiseen liittyvät asiat. Olin onnekas kun myymäläpäällikköni pääsi kauppiasvalmennukseen ja sitä myötä osaaminen alkoi hänelläkin olemaan sillä tasolla, että supermarketin päivittäisen toiminnan pyörittäminen sujui ilman neuvomista. Uusimmissa taustaohjelmistoissa hän sai jo neuvoa minua, joka olin äitiysloman myötä tipahtanut kehityksen kelkasta opettelemaan taas asioita uudestaan!

Kauppiasvalmennettava on kauppiaalle muutenkin monella tapaa kullan arvoinen, koska aidosti asiasta kiinnostuneen ihmisen tuki arjen aherruksessa on valtavan suuri. Toki myymäläpäällikköni oli minulle muutenkin tärkeä tuki, olemme aloittaneet yhteisen tien jo yhdeksän vuotta sitten ensimmäisessä kauppapaikassani ja vuosien mittaan osaaminen on kasvanut harjoittelijasta kauppiaskokelaaksi. Kauppiasharjoittelijoita voi tulla kauppaan erilaisilla taustoilla, mutta kun valmennus alkaa lähentymään loppuaan täytyy myös harjoittelijalla itsellään olla tunne siitä, että näihin asioihin minä pystyn ja kykenen- vastoinkäymisiä tai kiirettä- näistä selvitään!

Kun tuli tieto, että lähtisin ottamaan vastaan uutta kauppapaikkaa Tampereelta, kauppiasharjoittelijani Lahdessa sai hoitaa lähes kaikki käytännön asiat vanhassa kauppapaikassa yhteistyössä uuden tulevan kauppiaan kanssa (joka sattumalta myös oli entinen kauppiasharjoittelijani) ja kaikki sujui hienosti. Ihminen kasvaa työtehtäviinsä. Näin on myös kauppiastyössä, koska kukaan ei ole valmis ensimmäisenä kauppiaspäivänä eikä kymmenen vuotta sen jälkeenkään.

No, miten kävi uuden kauppapaikan kanssa? Huippunopean kauppiasvaihdon jälkeen täällä ollaan ja asiakkaat ovat ottaneet meidät aivan upeasti vastaan, koskaan en ole saanut näin hyvää vastaanottoa alueen asukkailta ja henkilökunnalta kuin Villilään tullessani. Haasteena on nyt uudistaa kauppa vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja tuoda uusia raikkaita tuulia tekemiseen, mutta tämä on se asia, jonka jo vuosien kokemuksella osaan ja teemme asian eteen täällä kaikkemme!

K-ruokakauppiasvalmennus ennen ja nyt

Mari Vieno | 09.01.2018

K-ryhmän ensimmäinen vähittäiskauppiaskurssi alkoi lokakuussa 1951 vähittäiskauppiasopistossa. Opiston rehtorina toimi ekonomi Ahti K. Vuorensola, joka oli myös Mannerheim-ristin ritari. Samaisena vuonna perustettiin Ammattikasvatussäätiö, jonka tarkoituksena oli tukea sekä alan ammattikasvatus- ja valistustyötä että lahjakkaiden vähävaraisten oppilaiden opiskelua. Ammattikasvatussäätiö on edelleen toiminnassa.

Vuonna 1952 valmistuneet K-kauppiaat

 

Vähittäiskauppiasopistossa opetus jakaantui pitkäkestoiseen opistolinjaan ja lyhytkestoiseen kurssilinjaan. Vähittäiskauppiaskurssi kuului nimestään huolimatta pitkäkestoiseen opistolinjaan ja se oli tarkoitettu henkilöille, joilla oli oma kauppa tai jotka suunnittelivat sellaisen perustamista. Opetuksen toivottiin houkuttelevan kauppiaiden lapsia, joista tulisi vanhempiensa ammatin jatkajia. Kurssi kesti kahdeksan kuukautta ja se sisälsi kauppaopin, kauppaoikeuden, kauppalaskennon, kirjanpidon, vähittäiskaupan liikkeenhoidon ja mainonnan sekä vapaasti valitun erikoiskauppa-alan tavaraopin osiot. Ensimmäinen kurssi saatiin päätökseen toukokuussa 1952 ja sen suorittu 28 oppilasta. Päästötodistusten jako oli Siikajärvellä.

 

Kuluneiden kahden vuoden aikana olemme tehneet historiaa siinä mielessä, että kauppiasvalmennukseen on sekä hakeutunut että siitä valmistunut ennätyksellinen määrä uusia kauppiaita. Kun Suomen Lähikaupan ja sen noin 600 myymälän verkoston osto hyväksyttiin huhtikuussa 2016, saimme yhden kuukauden aikana saman verran hakemuksia kauppiasvalmennukseen kuin aiemmin koko vuoden aikana. Tästä kuukaudesta alkoi iso muutos, jonka myötä olemme valinneet ja valmentaneet lähes tuplamäärän kauppiasharjoittelijoita aiempaan verrattuna. Valmennusten määrän lisäys pakotti meidät tarkastelemaan toimintaamme ja valmennustamme kriittisesti, ja kehittämään siitä entistä tehokkaamman.

Nykyään keskitymme valmennuksella niihin kriittisiin osaamisiin, joiden avulla kauppias kykenee toimimaan yrittäjänä siten, että hän osaa räätälöidä kauppansa paikallisen asiakaskysynnän mukaisesti. Kaukana on monessakin mielessä ne ajat, kun vähittäiskauppiaskurssilaiset istuivat opiston luokassa viikkoja lähiopetuksessa. Nykyisin valmennus koostuu kolmesta osa-alueesta: kauppiasharjoittelusta kasvattajakauppiaan ohjauksessa kaupassa, valmennuksesta verkko-oppimisympäristössä ja lähiopiskelusta. Harjoittelijoiden ohjaus tapahtuu yhä enemmän sähköisiä välineitä hyödyntäen – esimerkiksi valmennuspalavereita käydään osittain Skypellä tai videoneuvotteluina ja harjoittelijat saavat palautetta opinnoistaan suoraan verkkoon oppimisalustalle, joka toimii myös mobiilissa. Ennen verkostoituminen edellytti kohtaamisia face-to-face, nykyisin voidaan yhtä hyvin kohdata ja vaihtaa kokemuksia valmennettavien kesken suljetuissa some-ryhmissä kuten Facebook- ja Whatsapp-ryhmissä. Lähiopiskelukaan ei tapahdu luokkahuoneessa passiivisesti kuunnellen vaan ryhmätöiden parissa, itse havainnoiden ja keskustellen, monesti kouluttajiakin haastaen. Valmennettavat jakavat keskenään hyviä käytäntöjä ja vinkkejä, jolloin kouluttajista tulee parhaimmillaan vain keskustelun ohjaajia. Luokassa ei ole enää vain yhtä opettajaa, vaan muilta oppiminen ja kokemusten jakaminen tekee jokaisesta osallistujasta omalla tavallaan opettajan. Valmennuspalaverit puolestaan ovat kahdensuuntaisia sparraushetkiä, jolloin me kouluttajat saamme valmennukseen paljon hyviä näkökulmia valmennettaviltamme ja ennen kaikkea, pysymme kaupan arjessa tiukasti kiinni. Samalla pyrimme omalta osaltamme antamaan valmennettaville hyviä kasvun eväitä kauppiaan työhön.

Kauppiasvalmennus tänään sisältää paljon samoja elementtejä kuin 1950-luvulla. Nykyään valmennuksella kuitenkin korostuvat sellaiset aiheet, joista ei vielä 50-luvulla puhuttu. Näitä ovat esimerkiksi johtajuus, oma hyvinvointi ja jaksaminen sekä jatkuva itsensä kehittäminen. Aiemmin K-ruokakauppias ”antoi kaupalleen kasvot”. Hänet tapasikin usein kaupan hyllyjen välissä tai palvelutiskillä. Nyt samalla kauppiaalla voi olla viisikin eri kauppapaikkaa, eikä kauppias voi olla joka kaupassa samaan aikaan. Tällöin kauppiaan osaamisissa korostuu johtaminen sekä siihen liittyvä henkilökunnan motivointi ja sitouttaminen. Kauppias suunnittelee, visioi, organisoi ja johtaa. Tällaisen modernin kauppiaan yksi tärkeimmistä tehtävistä on viestiä suunnittelemansa suuntaviivat omalle henkilökunnalleen niin, että henkilökunta pystyy näitä suuntaviivoja toteuttamaan konkreettisesti asiakaskohtaamisissa. Edelleen kauppiaan pitää pystyä suoriutumaan myös kaupan päivittäisistä töistä, mutta yhtä kauppaa kohden siihen on entistä vähemmän aikaa. Tulevat vuodet näyttävät, kuinka hyvin olemme onnistuneet uusia kauppiaitamme tähän valmentamaan.

Sekin on muuttunut, ettei valmennukseen enää hakeudu vain kauppiaiden lapsia tai kauppiassuvun jäseniä. Puolet valmennukseen valituista tulevat K-kaupan maailmasta, sillä kauppiaan ura on luontainen jatko monen osastonhoitajan uralle. Nykyisinkin käy usein niin, että kauppiassuvussa kasvanut elää ja hengittää niin vahvasti kauppiuutta, että seuraa oman vanhempansa esimerkkiä ja pyrkii valmennukseen ennemmin tai myöhemmin jatkaakseen sukunsa perinteitä. Noin puolella valmennettavista on jotain muuta kuin päivittäistavarakaupan kokemusta, josta on kauppiasuralla hyötyä. Uutta osaamista ja vanhoja perinteitä yhdistyy siis hyvässä suhteessa.

Koulutuspäällikkönä pääsen seuraamaan lähietäisyydeltä valmennettavien kehittymistä kauppiasvalmennuksen aikana. Samalla saan arvokasta tietoa siitä, missä valmennuksen osa-alueilla valmennettavilla on eniten haasteita ja miltä osin valmennus vaatii kehittämistä edelleen, jos harjoitustehtäville määritetyt tavoitteet eivät täyty. Näen tätä kehittymistä vaikkapa tehtäväpalautusten yhteydessä esimerkiksi siinä, miten henkilön ajattelu kehittyy kauppiaalliseen suuntaan. Näen sitä paneutumisena harjoitustehtäviin, innokkuutena oppimiseen, itsensä kehittämiseen ja haastamiseen, haluna ymmärtää yksityiskohtia ja kokonaisuuksia, periksiantamattomuutena ja ahkerana työskentelynä omien unelmien eteen. Se on uskoa itseen ja omaan tekemiseen - uskoa siihen, että on oikealla tiellä. Työssäni minua ilahduttaakin eniten juuri ne kauppiasvalmennettavien tarinat, jotka eivät ole välttämättä sieltä helpoimmasta päästä, mutta joista huokuu niin kova tekemisen palo, että se voittaa kaikki vastoinkäymiset. Jokaisen päätöstilaisuuden koittaessa tunnen suurta haikeutta lähettäessäni nämä valmennettavat suureen maailmaan, mutta yhtä lailla tunnen suurta ylpeyttä siitä, miten haastavan polun he ovat läpäisseet. Jokaisella heistä on hyvät eväät pakattuna reppuun kauppiuuden retkellä.

Viime vuoden marraskuussa juhlimme kauppiasvalmennuksen nro 177 päätöstilaisuutta Kalastajatorpalla. Todistuksia valmennuksesta jaettiin yhteensä 30 kappaletta. Valmistuneet ovat allekirjoittaneen vinkkelistä katsottuna ainakin rohkeita, ahkeria, innokkaita, osaavia, idearikkaita ja yritteliäitä asiakaspalvelijoita, jotka varmasti tekevät kaikkensa, jotta kaupassa olisi kiva käydä.  Päätöstilaisuus 112017 valmistuneet K-kauppiaat                                                                                                                                                                           Tekstin lähteenä on käytetty teosta K100 K-Kauppiasliitto 1912-2012 (Kariston Kirjapaino 2012, Seppo Tamminen, Antti Parpola)

Viimeisimmät postaukset
Herkkutoria avaamassa
21.02.2018 14:34
Kuinka tähän tultiin
16.02.2018 11:46
Blogiarkisto
Takaisin ylös