Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, koska pienet puromme ja jokemme ovat täynnä kutuesteitä. Siksi K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF aloittavat monivuotisen yhteistyön uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi. Tätä varten perustamme talkoot, joissa jokainen suomalainen voi olla avuksi.

K-Kalapolkujen eteneminen

Kalojen nousun virtavesiin voivat pysäyttää pienimmillään esimerkiksi tierumpu, siltarumpu tai vanha myllypato. Yhden esteen avaaminen saattaa parhaimmillaan elvyttää kilometrikaupalla kutukelpoista virtavesistöä. Myös kalojen tarvitsema kutusoraikko saattaa tarvita kunnostusta.

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyön edetessä voit seurata myös kohteidemme esteiden avaamista kartalta.

Vaellusesteitä arvioidaan olevan koko Suomessa kymmeniätuhansia. Tähän karttaan niistä on merkitty noin 900 (lähde: SYKE). Jos haluat tutustua tilanteeseen tarkemmin, käy tutustumassa SYKEn ylläpitämään tarkempaan karttaan osoitteessa http://bit.ly/2eumryM

Kutueste
Esteen poistaminen käynnissä
Este poistettu

Ilmoittaudu mukaan

Keskitymme yhteistyössämme pienissä puroissa ja joissa sijaitseviin kutuesteisiin. Avaamme niitä yhdessä K-kauppiaiden, paikallisten maanomistajien ja vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa. Toivotamme kaikki vaelluskaloista kiinnostuneet toimijat tervetulleiksi talkoisiimme. Jos olet kiinnostunut osallistumaan talkoisiin tai olet maanomistaja ja haluat ehdottaa maallasi olevaa kohdetta kunnostettavaksi, ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin sähköpostitse kalapolut@kesko.fi .

SEURAAVAT TAPAHTUMAT

Yhteistyömme edetessä näet tästä tulevat talkoot ja muut tapahtumat.

Syksyn 2017 pilottitalkoot on pidetty. Taimenen elinkierron vuoksi talkoiden pääajankohta on vuosittain elo-syyskuussa. Laajemman talkootoiminnan käynnistämme syksyllä 2018.

 

Syksyn 2017 tapahtumat:

4.-5.9. nousuesteen avaaminen, Ingarskilanjoki, Inkoo
Lue juttu tapahtumasta.

14.9. puronkunnostustyöt, Syvänoja, Suomusjärvi
Lue juttu tapahtumasta.

23.9. Koirajoki, Tuusniemi
K-ryhmä ja WWF tukivat talkoita lahjoittamalla kivisorakuorman.

23.9. Haaganpuro, Helsinki
K-Supermarket Torpparinmäen K-kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala olivat mukana talkoissa ja tarjosivat talkooeväät.

29.9.-30.9. Unterniskanjoki, Imatra
Unterniskanjoella poistettiin mittapato ja tehtiin kunnostustöitä yhteistyössä Pro Immalanjärvi ry:n kanssa. K-Supermarket Imatrankosken kauppias Tom Färd oli mukana talkoissa ja tarjosi lohisopan talkoolaisille.
Lue juttu tapahtumasta.

1.10.-2.10. Vaalimaanjoki, Luumäki
Vaalimaanjoella avattiin neljä nousuestettä ja kunnostettiin uomaa yhteistyössä Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n ja Kaakon Jokitalkkarin Manu Vihtosen kanssa.
Lue juttu tapahtumasta.

4.10. nousuesteen avaaminen ja puronkunnostustyö, Juottimenoja, Perniö
Kunnostustöistä vastaavat WWF/Patokato-hanke ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Vaikutus vaelluskalojen tulevaisuuteen

49

Nousuesteitä avattu, kpl

0

Kutusoraikkoja tehty, kpl

0

Uusia kutu- ja elinympäristöjä avattu, metriä

0

Talkoisiin ilmoittautuneita

UHANALAISIA VAELLUSKALOJAMME

Vaellussiika

Siika on rannikkokalastuksemme tärkein saalislaji. Lohen ja taimenen tavoin vaellussiika lisääntyy joissa ja puroissa. Vaellusesteet ovat hävittäneet siikakannat monista joista. 

Lohi

Vaelluskala, joka palaa kotijokeensa lisääntymään. Olemme tuhonneet patoamalla 90 % lohijoistamme. Padot estävät järvilohen pääsyn lisääntymisalueille, joten kanta perustuu istutuksiin ja siihen, että emokaloja siirretään esteiden yli. 

Taimen

Meri- ja järvitaimen ovat vaarassa kadota vaellusesteiden, liiallisen kalastuksen ja vesien pilaantumisen vuoksi. Meritaimenta on esiintynyt ainakin 60 mereen laskevassa joessamme, mutta jäljellä on enää kymmenkunta alkuperäistä kantaa.

Ankerias

Ankeriaat lisääntyvät Atlannin luoteisosassa sijaitsevassa Sargassomeressä ja poikaset aloittavat pitkän vaelluksensa kohti Euroopan jokia. Jokien patoaminen on estänyt ankeriaiden pääsyn Suomenkin järviin, joissa ankerias on nykyään istutusten varassa.

Kauppiastarinat kentältä

Vastuulliset valikoimat

Tuemme kestävää kalastusta

Keskon päivittäistavarakaupalla, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja. Suosimme valikoimapäätöksissä kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia.

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus
Paikallista sinulle

K-Supermarketien kauppiaat ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä paikkakuntiensa kalastajien kanssa. K-Supermarketeista löytyy monipuoliset paikallisen ja suomalaisen kalan valikoimat.

Paikallista sinulle
Kalatyöntekijöiden lapset kouluun

Kesko rahoittaa Plan Internationalin Seas of Change -hanketta, jolla parannetaan Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuutta ja siirtotyöläisperheiden asemaa. 
Oppimiskeskusten ansiosta jo yli 200 siirtotyöläisten lasta käy päivittäin koulua. 

Koulunkäynti avaa ovet
Pirkka saaristolaiskalapihvi

Pirkka saaristolaiskalapihvin raaka-aineena käytetään kestävästi kalastettua Itämeren lahnaa, jota ei ole aikaisemmin käytetty yhtä laajasti kuluttajatuotteissa. Lahnan kalastus vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta.

Edistämme kiertotaloutta
Kespron ASC ja MSC

Kespron kalan ja äyriäisten toimitusketjun kaikki vaiheet on auditoitu. Kespro sekä sen sertifioidut asiakasravintolat voivat käyttää markkinoinnissaan MSC- ja ASC-ympäristömerkkejä.

Helpompia valintoja
Benella Kirjolohi

K-Citymarketien ja K-Supermarketien kalatiskeillä myydään suomalaista Benella Kirjolohta, jolle on myönnetty Sydänmerkki, joka kertoo terveydelle paremmasta vaihtoehdosta. Syyskuussa 2017 kauppoihin tuli suomalainen Pirkka Parhaat Benella Kirjolohi.

Ympäristön hyväksi

Kuteminen kuuluu kaikille

Takaisin ylös