Tulevaisuudessa Suomesta ei löydy kahta samanlaista K-ruokakauppaa

K-ryhmä muuttaa toimintatapojaan estääkseen Suomen päivittäistavarakauppoja muuttumasta toistensa kopioiksi. K-ruokakauppojen ketjuohjausta höllennetään ja kaupat ryhtyvät hyödyntämään uudella tavalla asiakaspalautetta sekä kauppakohtaista asiakastietoa. Jatkossa K-kauppias räätälöi ruokakauppansa ja päättää valikoimastaan asiakaskuntansa toiveiden ja kauppakohtaisen asiakastiedon mukaisesti.

”Meille on vieras ajatus, että Suomen kaikki K-ruokakaupat näyttäisivät samalta. Emme usko, että on olemassa keskivertoasiakasta- tai ostoskoria. Siksi jokaisen K-ruokakaupankin tulee olla erilainen. Tavoitteenamme on, että meidän noin 900 K-ruokakauppaa eri puolilla Suomea ovat erilaisia”, valikoimiltaan ja palveluiltaan oman asiakaskuntansa näköisiä, sanoo Keskon varatoimitusjohtaja ja päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.


Data ohjaa K-ruokakauppojen kehittämistä

K-ruokakauppojen erilaistuminen mahdollistetaan ketjuohjausta höllentämällä ja asiakasdatan entistä paremmalla hyödyntämisellä.

”Hyödynnämme aivan uudella tavalla asiakaspalautetta sekä kauppakohtaista asiakastietoa. Esimerkiksi K-Market-ketjussa osana lähimarkkinauudistusta kaikki kaupat uudistetaan. Kunkin kaupan uudistuksessa hyödynnetään kauppakohtaisesti tietoa alueen asiakkaista ja heidän ostokäyttäytymisestään. Tulevaisuudessa K-Marketit poikkeavat toisistaan suuresti riippuen kauppojen sijainnista ja paikallisen asiakaskunnan toiveista”, toteaa K-Market-ketjusta vastaava johtaja Jesper Åberg.

Ketjuohjauksen vähentäminen antaa kauppiaalle mahdollisuuden päättää esimerkiksi mihin asiakasryhmiin kaupan tarjonta keskittyy, miten kaupan valikoima rakentuu ja minkälaisia lisäpalveluja siellä tarjotaan.

”Etenkin pienemmän koon kaupoissa tämä antaa tilaa hyllyyn juuri niille tuotteille, joita asiakkaat ostavat. Esimerkiksi tänään uudistettuna avattu K-Market Albertin Herkku Helsingin Punavuoressa keskittyy tarjoamaan niitä tuotteita, joita juuri punavuorelaiset ostavat. Myydyimpien tuotteiden joukossa ovat mustikka, avocado, kanan grillikoivet, luomumunat, hummus ja mozzarella-juusto. Hyllyissä pitää olla paikkansa myös asiakaskunnan toivomille trendituotteille, esimerkiksi vegaanivaihtoehdoille”, kuvailee Åberg.

Asiakkailta kerätään aktiivisesti asiakaspalautetta eri kanavien avulla, ja samalla heitä rohkaistaan myös entistä herkemmin antamaan palautetta kaupalle. Dataa hyödynnetään asiakaskokemuksen ja tyytyväisyyden kehittämisessä. Tavoitteena on kerätä K-ruokakaupoista yhteensä miljoona asiakaspalautetta vuosittain.

Myös K-Plussa-asiakkaiden ostohistoriaan pohjautuvan datan perusteella nähdään millaisia tuotteita paikalliset asiakkaat erityisesti arvostavat tai saattaisivat arvostaa. Tämä auttaa K-ruokakauppiasta yhä yksilöllisemmän kauppakohtaisen valikoiman rakentamisessa. Asiakasdatan avulla asiakkaalle voidaan myös tarjota juuri hänelle merkityksellisiä etuja ja tarjouksia omassa K-ruokakaupassaan.


Yksilölliset K-ruokakaupat menestyvät myös kansainvälisesti

Yksilölliset K-ruokakaupat menestyvät myös kansainvälisissä päivittäistavarakauppojen arvioinneissa. Esimerkiksi vuoden 2015 lopussa arvostetun markkina-analyysiyrityksen Kantar Retailin arvioinneissa K-ryhmän testikauppa K-Myllypuro sekä uudistettu K-citymarket Sello valittiin julkaisussa ”viikon kaupaksi”. Arvioinnin tekijä Bryan Roberts on kansainvälisesti arvostettu vähittäiskaupan asiantuntija. K-ruokakaupat ovat ainoita arvioinneissa erinomaisesti menestyneitä suomalaisia toimijoita.

Kantar Retailin artikkelit:
https://www.kantarretailiq.com/Conversation/ConversationDetails.aspx?id=1485470
https://www.kantarretailiq.com/Conversation/ConversationDetails.aspx?id=1485194


Lisätietoja:
Johtaja Jesper Åberg, K-Market-ketju, Kesko, päivittäistavaratoimiala, p. 010 53 28940
Viestintäjohtaja Karoliina Partanen, Kesko, päivittäistavaratoimiala, p. 010 532 0744

Noin 900 K-ruokakaupan asiakastyytyväisyydestä vastaavat K-ruokakauppiaat, joiden kanssa Keskon päivittäistavarakauppa toimii ketjuliiketoimintamallilla. K-ruokakauppojen ketjuja ovat K-citymarket, K-supermarket ja K-Market. K-ruokakaupat ovat alansa vastuullisimpia maailmassa. Lisäksi vahvuuksia ovat ylivoimaiset tuoreosastot, ammattitaitoinen palvelu, laajimmat valikoimat, suomalaiset tuotteet ja Pirkka. K-ruokakaupat ovat sekä laadukkaita että edullisia.

K - jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Suomen Lähikaupan hankinnan ja laajan K-Market-uudistuksen myötä suomalaisten kuluttajien arvostamat lähikauppapalvelut paranevat merkittävästi. K-market-ketjun uudistus etenee vauhdilla, kaikki yli 400 K-Marketia ja noin 600 Siwaa ja Valintataloa uudistetaan yhtenäisen ketjubrändin alle. Koko ketju on uudistettu vuoden 2018 loppuun mennessä.

Takaisin ylös