Kesko on tehnyt ihmisoikeusarvioinnin ja julkaissut ihmisoikeussitoumuksen

KESKO LEHDISTÖTIEDOTE 23.9.2016 KLO 11.00 1(2)
  
Kesko on tehnyt ihmisoikeuksiin liittyvän vaikutusarvioinnin YK:n Yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaisesti. Laajan selvityksen aikana kuultiin asiakkaiden, henkilöstön ja riskimaiden tehtaiden työntekijöiden näkemyksiä ihmisoikeuksista ja niiden toteutumisesta K-ryhmän toiminnassa.

Kesko aloitti vuonna 2014 ihmisoikeuksiin liittyvän vaikutusarvioinnin YK:n Yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaisesti. Periaatteet velvoittavat yrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Yritysten on kartoitettava toimintansa ihmisoikeusvaikutukset ja -riskit, luotava järjestelmät riskien välttämiseksi sekä laadittava prosessit mahdollisia korjaustoimenpiteitä varten.

Työn aikana selvitettiin tunnistetut keskeiset ihmisoikeusvaikutukset ja arvioitiin niihin liittyviä riskejä sekä sovittiin seurannasta, mittareista ja korjaavista toimenpiteistä. Ihmisoikeusarviointi on Keskolle jatkuva prosessi, joka katselmoidaan jatkossa joka kolmas vuosi ja päivitetään nettisivuille.

Syrjimättömyys, esteettömyys ja saavutettavuus tärkeitä asiakkaille

Syksyn 2015 ja kevään 2016 aikana kuultiin sidosryhmien näkemyksiä ihmisoikeuksista ja niiden toteutumisesta K-ryhmän toiminnassa.

- Pidimme sidosryhmäkuulemisia, joissa selvitimme eri asiakasryhmien näkemyksiä ihmisoikeuksien toteutumisesta asiakastilanteissa kaupoissa. SASKin aluekoordinaattorit haastattelivat Keskon merkkituotteita valmistavien tehtaiden työntekijöitä neljässä riskimaassa: Kiinassa, Intiassa, Bangladeshissa ja Filippiineillä. Henkilöstön kuulemisessa hyödynsimme Keskon henkilöstötutkimusta ja teimme kyselyn pääluottamushenkilöille, kertoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Asiakkaiden kuulemiset vahvistivat Keskon näkemystä siitä, että oikeus terveyteen, lasten oikeus erityissuojeluun sekä syrjinnän kielto ovat asiakasnäkökulmasta keskeisimmät ihmisoikeudet, joista Keskon tulee huolehtia. Erityishuomio on kohdistettava syrjinnän nollatoleranssiin, syrjintätapausten valitusmekanismien kehittämiseen ja ylläpitoon sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden kehittämiseen ja ylläpitoon.

Riskimaiden tehtaiden selvityksissä Kiinassa, Intiassa, Bangladeshissa ja Filippiineillä saatiin pitkälti yhteneväisiä tuloksia kuin BSCI- ja SA8000-raporteissa. Työsuhteiden havaittiin olevan epävakaita ja puutteita esiintyi muun muassa työajoissa ja ylityökorvauksissa. Ammatillisen järjestäytymisen havaittiin olevan käytännössä estetty. Kesko on välittänyt saamansa tiedot BSCI-järjestölle auditointimenettelyjen kehittämiseksi.

Kesko julkaisi ihmisoikeussitoumuksen

YK:n Yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaisesti vastuullisen yrityksen johdon tulee antaa julkinen ihmisoikeussitoumus.

Kesko on julkaissut nettisivuillaan seuraavan sitoumuksen:

· Kesko kunnioittaa kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia.
· Kesko on huolellisuusvelvoitteen mukaisesti rakentanut ja rakentaa menettelytapansa ja käytäntönsä siten, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen tulee huomioiduksi kaikessa Keskon toiminnassa.
· Keskon toiminnalla on erityisen keskeistä vaikutusta neljän ryhmän ihmisoikeuksiin: asiakkaat, henkilökunta, hankintaketjut sekä yhteisöt, joissa toimimme.
· Kesko kuuntelee sidosryhmiensä näkemyksiä ihmisoikeuksista ja huomioi ne kehittäessään toimintaansa.
· Kesko edellyttää yhteistyökumppaniensa kunnioittavan kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia.

Tutustu Keskon ihmisoikeusarviointiin kokonaisuudessaan osoitteessa www.kesko.fi/ihmisoikeussitoumus.

Lisätietoja:
Matti Kalervo, Kesko Oyj, vastuullisuusjohtaja, puh. +358 50 306 4081, matti.kalervo@kesko.fi 

Kesko on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto oli 8,7 miljardia euroa vuonna 2015 ja henkilökuntaa oli yli 20 000 henkeä. Kesko toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Keskon osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. www.kesko.fi

Takaisin ylös