Kaupan tekijä

Trendejä, ilmiöitä, palvelua ja arjen neuvoja, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Sulavatko jäätelöt, jos käyn äänestämässä?

Eeva Salmenpohja | 03.04.2017

Viime viikonlopuna löysin itseni Lohjan K-Citymarketin kassajonosta pohtimasta, sulaisivatko ostamani jäätelöt, jos kävisin äänestämässä ennen parkkipaikalle suuntaamista. Kansanvallan syvin olemus ei siis ollut mielessä päällimmäisenä, mutta suurta symboliikkaa siinäkin hetkessä näin jälkikäteen ajateltuna oli.

Vaaleihin ja äänestämiseen liittyy valtava määrä historiaa ja merkityksiä. Osa näistä on meille kaikille yhteisiä, osa taas hyvin henkilökohtaisia. Äänestääkö ennakkoon vai vasta vaalipäivänä? Juodako vaalikahvit ja jos niin missä? Puhuako omasta ehdokkaasta vaikka työpaikan hississä vai pitääkö tiukasti kiinni vaalisalaisuudesta?

Äänestämiseen liittyy myös paljon pohdintoja, jotka arjessa jäävät vähemmälle huomiolle. Miten numero seitsemän kirjoitetaan, niin että ääni menee varmasti oikeaan osoitteeseen? Onko lähimuistini heikkenemässä, kun tarkistan kolmesti onko lippuun kirjoittamani numero sama kuin kopin seinän listassa? Ketä ihmettä pitäisi äänestää ja millä perustein? Onko yhden ihmisen äänellä mitään merkitystä?

Suomessa on ollut yleinen ja yhtäläinen äänioikeus jo 111 vuotta, pidempää kuin missään muualla maailmassa. Tänä vuonna kun juhlimme itsenäisen Suomen 100-vuotista historiaa, voivat suomalaiset käyttää näitä poliittisia oikeuksiaan kuntavaaleissa: äänestämällä tai myös ehdolla olemalla.

Suomessa kunnallinen itsehallinto on poikkeuksellisen vahva, ja se valta on kaikkien meidän kuntalaisten käsissä. Meidän käsissämme ovat valta ja vastuu sen valinnasta, ketkä meidän edustajinamme päättävät arkiympäristömme isommista ja pienemmistä asioista, olipa sitten kyse vaikka siitä, miten sujuvasti palvelut ovat kuntalaisten saatavilla, suosiiko kunta hankinnoissaan suomalaista ruokaa tai vahvistaako kotikunta elinvoimaansa houkuttelemalla uusia yrittäjiä.

Kuntavaalien ominaispiirre on myös se, että niin kuin päätökset niin päättäjätkin ovat lähellä - siitä samaisesta kassajonosta löytyvät useimmiten niin äänestäjä kuin ehdokaskin.

Askeleissa mitaten matka kassajonon kuluttajasta virallisen äänestyspaikan kansanvallan käyttäjäksi ei siis ollut kovin pitkä. Molemmissa rooleissa on tarjolla valtaa ja vastuuta arjen asioista. Ja Suomen keväässä kestää onneksi jäätelö sen kotimatkan pienen viivytyksenkin.

Eeva Salmenpohja, äänioikeutensa tämän vuoden osalta jo käyttänyt K-ryhmän yhteiskuntasuhdejohtaja

Takaisin ylös