Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, koska pienet puromme ja jokemme ovat täynnä kutuesteitä. Siksi K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF aloittavat monivuotisen yhteistyön uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi. Tätä varten perustamme talkoot, joissa jokainen suomalainen voi olla avuksi.

K-Kalapolkujen eteneminen

Kalojen nousun virtavesiin voivat pysäyttää pienimmillään esimerkiksi tierumpu, siltarumpu tai vanha myllypato. Yhden esteen avaaminen saattaa parhaimmillaan elvyttää kilometrikaupalla kutukelpoista virtavesistöä. Myös kalojen tarvitsema kutusoraikko saattaa tarvita kunnostusta.

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyön edetessä voit seurata myös kohteidemme esteiden avaamista kartalta.

Vaellusesteitä arvioidaan olevan koko Suomessa kymmeniätuhansia. Tähän karttaan niistä on merkitty noin 900 (lähde: SYKE). Jos haluat tutustua tilanteeseen tarkemmin, käy tutustumassa SYKEn ylläpitämään tarkempaan karttaan osoitteessa http://bit.ly/2eumryM

Kutueste
Esteen poistaminen käynnissä
Este poistettu

Ilmoittaudu mukaan

Keskitymme yhteistyössämme pienissä puroissa ja joissa sijaitseviin kutuesteisiin. Avaamme niitä yhdessä K-kauppiaiden, paikallisten maanomistajien ja vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa. Toivotamme kaikki vaelluskaloista kiinnostuneet toimijat tervetulleiksi talkoisiimme. Jos olet kiinnostunut osallistumaan talkoisiin tai olet maanomistaja ja haluat ehdottaa maallasi olevaa kohdetta kunnostettavaksi, ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin sähköpostitse viestinta@kesko.fi.

SEURAAVAT TAPAHTUMAT

Yhteistyömme edetessä näet tästä tulevat talkoot ja muut tapahtumat.

23.9. Koirajoki, Tuusniemi
Järjestäjinä: Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy, Ukonlahden osakaskunta ja Suvasveden kalastusalue. K-ryhmä ja WWF tukevat talkoita lahjoittamalla kivisorakuorman.

23.9. Haaganpuro, Helsinki
Järjestäjinä: Haaganpuron aktiivit yhdessä Vaelluskala ry:n, Virhon ja Helsingin kaupungin kanssa. K-Supermarket Torpparinmäki tarjoaa talkooeväät.
Lue lisää Haaganpuron Facebook-sivuilta.

29.9.-30.9. Unterniskanjoki, Imatra
Tule mukaan joenkunnostustalkoisiin lauantaina 30.9. klo 10.00 tai tutustumisretkelle kunnostusaluelle lauantaina 30.9. klo 11.30!
Unterniskanjoen kunnostushankkeen toteutuksesta vastaa Pro Immalanjärvi ry. Asiantuntijoina toimivat vesistösuunnittelija Markus Tapaninen, ELY, kalastusmestari Tomi Menna, Imatran kaupunki ja suojeluasiantuntija Elina Erkkilä, WWF Suomi. Kunnostustyö tehdään osana K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-yhteistyötä. K-Supermarket Imatrankosken kauppias Tom Färd tarjoaa lohisopan talkoolaisille.
Lue lisää Pro Immalanjärven Facebook-sivuilta.

 

Aiemmat tapahtumat:

4.-5.9. nousuesteen avaaminen, Ingarskilanjoki, Inkoo
Lue juttu tapahtumasta.

14.9. puronkunnostustyöt, Syvänoja, Suomusjärvi
Lue juttu tapahtumasta.

Vaikutus vaelluskalojen tulevaisuuteen

1710

Kohteita suunnitteilla

0

Uusia kutu- ja elinympäristöjä avattu, metriä

0

Poistetut vaellusesteet

0

Talkoisiin ilmoittautuneita

UHANALAISIA VAELLUSKALOJAMME

Vaellussiika

Siika on rannikkokalastuksemme tärkein saalislaji. Lohen ja taimenen tavoin vaellussiika lisääntyy joissa ja puroissa. Vaellusesteet ovat hävittäneet siikakannat monista joista. 

Lohi

Vaelluskala, joka palaa kotijokeensa lisääntymään. Olemme tuhonneet patoamalla 90 % lohijoistamme. Padot estävät järvilohen pääsyn lisääntymisalueille, joten kanta perustuu istutuksiin ja siihen, että emokaloja siirretään esteiden yli. 

Taimen

Meri- ja järvitaimen ovat vaarassa kadota vaellusesteiden, liiallisen kalastuksen ja vesien pilaantumisen vuoksi. Meritaimenta on esiintynyt ainakin 60 mereen laskevassa joessamme, mutta jäljellä on enää kymmenkunta alkuperäistä kantaa.

Ankerias

Ankeriaat lisääntyvät Atlannin luoteisosassa sijaitsevassa Sargassomeressä ja poikaset aloittavat pitkän vaelluksensa kohti Euroopan jokia. Jokien patoaminen on estänyt ankeriaiden pääsyn Suomenkin järviin, joissa ankerias on nykyään istutusten varassa.

Kauppiastarinat kentältä

Vastuulliset valikoimat

Tuemme kestävää kalastusta

Keskon päivittäistavarakaupalla, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja. Suosimme valikoimapäätöksissä kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia.

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus
Paikallista sinulle

K-Supermarketien kauppiaat ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä paikkakuntiensa kalastajien kanssa. K-Supermarketeista löytyy monipuoliset paikallisen ja suomalaisen kalan valikoimat.

Paikallista sinulle
Kalatyöntekijöiden lapset kouluun

Kesko rahoittaa Plan Internationalin Seas of Change -hanketta, jolla parannetaan Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuutta ja siirtotyöläisperheiden asemaa. 
Oppimiskeskusten ansiosta jo lähes 100 siirtotyöläisten lasta käy päivittäin koulua. 

Koulunkäynti avaa ovet
Pirkka saaristolaiskalapihvi

Pirkka saaristolaiskalapihvin raaka-aineena käytetään kestävästi kalastettua Itämeren lahnaa, jota ei ole aikaisemmin käytetty yhtä laajasti kuluttajatuotteissa. Lahnan kalastus vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta.

Edistämme kiertotaloutta
Kespron ASC ja MSC

Kespron kalan ja äyriäisten toimitusketjun kaikki vaiheet on auditoitu. Kespro sekä sen sertifioidut asiakasravintolat voivat käyttää markkinoinnissaan MSC- ja ASC-ympäristömerkkejä.

Helpompia valintoja
Benella Kirjolohi

K-Citymarketien ja K-Supermarketien kalatiskeillä myydään suomalaista Benella Kirjolohta, jolle on myönnetty Sydänmerkki, joka kertoo terveydelle paremmasta vaihtoehdosta. Syyskuussa kauppoihin tulee suomalainen Pirkka Parhaat Benella Kirjolohi.

Ympäristön hyväksi

Kuteminen kuuluu kaikille

Takaisin ylös